szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelek szerint igaza lett Iványi Gábornak: az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője nyáron a Vasárnapi Híreknek azt mondta, a hajléktalanság kriminalizálása morálisan káros, gyakorlati haszna nincs, a közterületen élés szabálysértéssé tétele csak arra jó, hogy újra egymásnak feszítsen társadalmi csoportokat.

A hajléktalanok ebben a kontextusban voltaképpen migránsok. Csak nem kívülről jönnek, hanem itt élnek velünk.

A Habony Árpád médiabirodalmához tartozó Ripost valóban ennek megfelelően kezeli őket. Most például címlapon a következő kérdést tették fel, a hajléktalan szót csupa nagybetűvel írva:

Meddig élnek vissza A HAJLÉKTALANOK mindannyiunk türelmével? Nekik mindent szabad?

©

A lap munkatársa azt írja, elképesztő állapotokat találtak a budapesti Andrássy úton "világörökségi helyszínen", és Budapest több parkjában is szabályos hajléktalantábor jött létre,

tönkretéve a szép környezetet

Sok hajléktalan most sem megy szállóra,

így ma­radt a kosz az utcán...

A cikkből kiderült az is, hogy a törvénymódosítás hatályba lépése óta november 6-ig nyolc ember ellen indult szabálysértési eljárás. Két budapesti és egy gödöllői hajléktalan figyelmeztetést kapott a bíróságtól, a kaposvári és a pécsi járásbíróság viszont Alkotmánybírósághoz fordult a szabály miatt, több szempontból kifogásolva azt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!