szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Székesfehérvári Járásbíróság más érvek alapján találta Alaptörvény-ellenesnek a hajléktalanokat büntető szabálysértési törvényt, mint a kaposvári. Így már két beadvány van az Alkotmánybíróság előtt.

A Székesfehérvári Járásbíróság felfüggesztette az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt indult eljárást, és az Alkotmánybírósághoz fordult pénteken – tudta meg a hvg.hu. A bíróság álláspontja szerint

jelen esetben felmerül, hogy a Szabálysértési törvény 2018. október 15. óta hatályos 178/B. paragrafusa (ami kimondja, hogy az életvitelszerű közterületen élés szabálysértés) Magyarország Alaptörvényének II. cikkére (az emberi méltóság sérthetetlen), illetve III. cikkének első bekezdésére (senkit nem lehet megalázó bánásmódnak alávetni) tekintettel alaptörvény-ellenes.

A Kaposvári Járásbíróság is Alkotmánybírósághoz fordult, de az más szempontokat emelt ki. A kaposvári bíróság szerint a szabálysértési törvény módosítása ellentétes az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségével – ezt a Nemzeti Hitvallás nyilvánítja ki –, a jogállamiság követelményével, az esélyegyenlőségre, a diszkrimináció tilalmára, illetve a tisztességes tárgyaláshoz való jogra vonatkozó alaptörvényi előírásokkal.

A fővárosban is Alkotmánybírósági eljárást kezdeményezett volna az Utcajogász Egyesület, azonban az elsőfokon eljáró bírósági titkár lesöpörte az érveiket, így ők a másodfokban bíznak.

(Kapcsolt képünkön az első budapesti tárgyalás látható.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!