szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A várólistákról egy hónappal ezelőtt közölt összeállítást az Mfor, amelyhez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján fellelhető adatokat vette alapul, de a szervezet szerint az újságírók nincsenek tisztában egyes alapfogalmakkal.

Egy hónappal ezelőtt közölt cikket az Mfor a kórházi várólistákról, amiről mi is beszámoltunk. Akkor a lap azt írta, hiába állítja a kormány az ellenkezőjét, a NEAK honlapja szerint sok műtétre még mindig rengeteget kell várniuk a betegeknek. A legrosszabb helyzetben azok vannak, akiknek csípő- vagy térdprotézisra lenne szükségük, nekik ugyanis egyes régiókban két évet kell várniuk a beavatkozásra.

A NEAK akkor úgy reagált a cikkre, hogy az abban szereplő adatok „rémhírkeltőek”, és szívesen állnak az újságírók rendelkezésére, amennyiben egyes speciális egészségügyi alapfogalmakkal nincsenek tisztában, és még a cikk megírása előtt elmagyarázzák a fontosabb kifejezések értelmét. Az Mfor azonnal fel is tette kérdéseit az intézménynek, és bár azóta eltelt egy hónap, választ nem kapott.

Korábban Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt mondta, összesen 25 milliárd forintot fordítottak a várólisták csökkentésére, ennek pedig meg is lett az eredménye, ugyanis míg 2012-ben 70 ezren voltak a várólistákon, ez most már 28 ezer alá csökkent. A politikus akkor példaként kiemelte a szürkehályog-műtéteket, ahol a tényleges várakozási idő 90 napról 45 napra csökkent. A NEAK honlapja szerint viszont még mindig rengeteg olyan kórház van Magyarországon, ahol 70, 80, vagy akár 100 napot kell várni erre a beavatkozásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros majdnem hatmilliárdért javít ivóvízminőséget

Mészáros majdnem hatmilliárdért javít ivóvízminőséget

A járvány miatt bezárkózó japánok robotokat kapnak, hogy ne legyenek egyedül

A járvány miatt bezárkózó japánok robotokat kapnak, hogy ne legyenek egyedül

Sokan felteszik a kérdést: 350 élet vagy 100 ezer munkahely a fontosabb

Sokan felteszik a kérdést: 350 élet vagy 100 ezer munkahely a fontosabb