szerző:
hvg.hu

A várólistákról egy hónappal ezelőtt közölt összeállítást az Mfor, amelyhez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján fellelhető adatokat vette alapul, de a szervezet szerint az újságírók nincsenek tisztában egyes alapfogalmakkal.

Egy hónappal ezelőtt közölt cikket az Mfor a kórházi várólistákról, amiről mi is beszámoltunk. Akkor a lap azt írta, hiába állítja a kormány az ellenkezőjét, a NEAK honlapja szerint sok műtétre még mindig rengeteget kell várniuk a betegeknek. A legrosszabb helyzetben azok vannak, akiknek csípő- vagy térdprotézisra lenne szükségük, nekik ugyanis egyes régiókban két évet kell várniuk a beavatkozásra.

A NEAK akkor úgy reagált a cikkre, hogy az abban szereplő adatok „rémhírkeltőek”, és szívesen állnak az újságírók rendelkezésére, amennyiben egyes speciális egészségügyi alapfogalmakkal nincsenek tisztában, és még a cikk megírása előtt elmagyarázzák a fontosabb kifejezések értelmét. Az Mfor azonnal fel is tette kérdéseit az intézménynek, és bár azóta eltelt egy hónap, választ nem kapott.

Korábban Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt mondta, összesen 25 milliárd forintot fordítottak a várólisták csökkentésére, ennek pedig meg is lett az eredménye, ugyanis míg 2012-ben 70 ezren voltak a várólistákon, ez most már 28 ezer alá csökkent. A politikus akkor példaként kiemelte a szürkehályog-műtéteket, ahol a tényleges várakozási idő 90 napról 45 napra csökkent. A NEAK honlapja szerint viszont még mindig rengeteg olyan kórház van Magyarországon, ahol 70, 80, vagy akár 100 napot kell várni erre a beavatkozásra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”