szerző:
MTI / hvg.hu

A magyar belügy a macedónoknak megerősítette, hogy Magyarországon van a szökésben lévő elítélt volt miniszterelnök.

Mint azt maga Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök a Facebookon közölte, Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, miután letöltendő fegyházbüntetést róttak ki egy korrupciós ügy miatt. Hazájában a héten adtak ki elfogatóparancsot ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Bloomberg kérdésére nem mondta meg, hogy Magyarországon van-e Gruevszki, mondván folyamatban lévő menekültügyi eljárásról nem áll módjában nyilatkozni. A macedón rendőrség, majd a macedón belügyminisztérium viszont kedden megerősítette, hogy a szökésben lévő Gruevszki Magyarországon tartózkodik.

A macedón belügyi tárca közleménye szerint a korábbi értesülést a magyar belügyminisztérium erősítette meg.

A macedón rendőrség tájékoztatta az illetékes bíróságot, hogy

írjon ki nemzetközi elfogatóparancsot a volt kormányfő ellen, valamint a külügyminisztériumba kérették a szkopjei magyar nagykövetet is.

Az kérdéses, hogy a volt macedón kormányfő hogyan jutott el Magyarországra, ugyanis tavaly elővigyázatosságból elvették tőle az útlevelét az ellene folyó eljárások miatt.

Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt, mert miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó.

Nikola Gruevszki börtönbüntetéséről és Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt