szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Olyan szigorúra vette a menedékjogi törvényeket a magyar kormány, hogy most, amikor Orbán Viktor barátja, a volt macedón kormányfő kért saját bevallása szerint menedékjogot Budapesten, vélhetően útlevél nélkül, elvileg szinte lehetetlen, hogy megkapja a védelmet. Elvileg.

Magyarországon nyújtott be Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő menedékkérelmet a saját Facebook-oldala szerint. A macedón sajtó szerint az ottani hatóságok lefoglalták az útlevelét, ezek szerint érvényes útlevél nélkül érkezett ide. A magyar külügy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a hírt, folyamatban lévő menedékkérelmi ügyben nem nyilatkozik.

A Magyar Helsinki Bizotság blogja is foglalkozik a kérdéssel. Többen fordultak kérdésekkel a civil szervezethez: ha egy menedékkérő a szükséges papírok nélkül érkezik hozzánk, ma a tranzitzónában kell várakoznia, amíg elbírálják a menedékkérelmét? Macedónia biztonságos harmadik országnak minősül nálunk, akkor milyen esélyei lehetnek egy menedékkérelemnek?

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt ma a tranzitzónában, Röszkén vagy Tompán kéne megvárni a menedékkérelmi eljárást, mondja a Helsinki, de vannak kivételek: ha valaki legálisan tartózkodik az országban, akkor nem. Ezért is olyan fontos kérdés, hogy Gruevszkinek van-e útlevele vagy nincs.

Ha valaki biztonságos országnak számító országból érkezik, neki kell bizonyítania, hogy veszélyben van-e az élete. A Helsinki szerint 2015 óta nem jött hozzánk egy macedón menedékkérő sem, mert már akkor sem kaptak menekültstátuszt, azóta pedig még szigorúbbak lettek a szabályok. Ha nem volt útlevele, akkor repülővel nem érkezhetett. Ha közúton jött, át kellett kelnie Szerbián, legalább egy biztonságosnak számító harmadik országon. Aki így érkezett, mostanság legritkább esetben kapta meg a menekültstátuszt.

"A kérelmeket augusztus óta futószalagon nyilvánítják elfogadhatatlannak, és nem vizsgálják őket tisztességes eljárásban."

A belügyminiszter is megállapíthat menedékjogi védelmet, de a törvényeket neki is be kell tartani. Ez esetben bizonyítani kéne, hogy Szerbia, ha épp azon keresztül érkezett volna, számára mégsem biztonságos ország.

"Érdeklődéssel várjuk, Nikola Gruevszki esetében mi fog majd történni."

Nikola Gruevszki börtönbüntetéséről és Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Ennyit a rabszolgatörvényről: 40 éves kor után csak heti 3 napot kellene dolgoznunk

Ennyit a rabszolgatörvényről: 40 éves kor után csak heti 3 napot kellene dolgoznunk

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t