szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kossuth téren indult csütörtökön az újabb, a túlóratörvény elleni demonstráció. A tüntetők előbb a Margit hidat és a Lánchidat zárták le, aztán a Kossuth téren dobálni kezdték a rendőröket, ott késő este is összefeszülnek a felek. Később a Szalay utcában és a Nyugati téren is összetűzések voltak. Végül éjszaka a Király utcánál állították meg őket a rendőrök, akik ismét könnygázt vetettek be. Többek között a Momentum alelnökét is előállították.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában
  • Meglepetésekkel teli volt a csütörtöki tüntetés első pár órája: a vonulók sem tudták, merre mennek. A diákokból álló Szabad Egyetem Kossuth téri tüntetéséhez csatlakozott a szintén demonstrációt hirdető Momentum, majd a néhány száz fős tömeg elindult a Belvárosban. Előbb a Margit hidat blokkolták - ahol a Jobbik megpróbálta meghekkelni a tüntetést: egy csoport a híd közepén várta a tömeget, és hirtelen az élére álltak. Ezt a diákok nem hagyták, maguk mögé parancsolták a párttagokat.
  • A Margit hídról a Lánchídra vonultak Budán, megbénítva ezzel a rakpart forgalmát, majd onnan nagy kört leírva vissszatértek a Kossuth térre. Előtte gyakorlatiag egy fénykép erejéig negyed 9 körül megálltak a Markó utcánál a Legfőbb Ügyészségnél, ahol Polt Pétert szidalmazták. A rendőrök kicsivel jártak csak előttük, velük sem közölték az útvonalat. A tömeg skandálva, sípolva vonult. A néhány száz fős tömeg 1-2 ezresre duzzadt.
  • Mire visszaértek a Kossuth térre, a rendőrök már felsorakoztak a parlamenti lépcsőn. Itt a tüntetés hamar eldurvult. A tüntetők füstbombákat dobtak a rendőrsorfalba, majd elkezdték üvegekkel, wc papírral, tojással dobálni a rendőröket. Fekete-Győr András Momentum elnök is dobott füstbombát, ugyanilyen akció előkészületéért a rendőrök elvitték a Momentum alelnökét, Donáth Annát. A tömeg folyamatosan skandált, a rendőröket szídta.
  • A tüntetők aggresszivitását megunva, a rendőrök többször vetettek be könnygázt, egy idő után sokkal erőteljesebben, mint szerda este. A könnygáz hatása bő 15 perc alatt múlt el. A tüntetők - akik a Parlament egy-két ablakát is bedobták - többször dulakodtak a rendőrökkel - az első sorban egy ideig ott volt Nyakó István MSZP-s politikus is.
  • A rendőrség közlése szerint két rendőr megsérült. A könnygáz bevetése előtt ismét nem volt hallható figyelmeztetés, a rendőrök csak későn, 11 körül kezdték figyelmeztetni a tüntetőket, hogy ne dobálják őket, mert azzal jogsértést követnek el.
  • Éjfél után több száz fő elhagyta a teret az Alkotmány utca irányába, majd az Emmi épületénél összecsaptak a rendőrökkel. A felvételek szerint volt olyan tüntető, akit a rendőrök egy ott parkoló kocsinak löktek. A tüntetők betörték egy rendőrautó ablakát.
  • A néhány száz fő az Emmitől vonult tovább a körúton, a Király utcánál sikerült megállítani őket. Útközben skandáltak, kukákat borogattak, sőt, egymásnak is estek: az egyik tüntető nekifutásból ellökött egy másik demonstrálót, aki az Oktogonnál a villamosmegálló plexijét akarta betörni, mire más tüntetők nekiestek. Itt a rendőrök avatkoztak közbe.
  • Többeket előállítottak a rendőrök megtámadása miatt, másokat szabálysértés miatt vonnak felelősségre, a vétkük, hogy közúton sétáltak.
  • A tüntetéshullám ezzel nem ért véget: Snedier Tamás Jobbik-elnök a hvg.hu-n bejelentette, mozgósítják a vidéki hálózatukat, péntekre több ezer embert szállítanának a Kossuth térre. A túlóratörvény visszavonását akarják elérni. Közben Tordai Bence párbeszédes politikus vasárnapi tüntetés előkészületeiről beszélt a hvg.hu-nak.

Nézze meg a tüntetést folyamatosan követő videóinkat, illetve olvassa el az este-éjszaka krónikáját:

1 2 3 4 5 6 7
19
Sorrend megfordítása

Szabálysértés miatt vonják felelősségre a tüntetőket

Mint egyikük kollégánknak elmondta, a vétkük: közúton sétálás.

Nagy nehezen bemehetett az ügyvédje a Momentum alelnökéhez

A Momentum Facebook-oldala szerint "kis híján megrohamozták a kőbányai rendőrőrsöt, amiért nem engedtek be Donáth Anna alelnökhöz ügyvédet, "ezért most készenlétisekkel védik az épületet". Az előállított alelnökhöz végül beengedték az ügyvédet.

A tudósítókat is odébb terelik a Király utcától

©
A körúton közben megy a forgalom, de a járdán a küldöldieket sem engedik át.

Közben a Király utcánál Orbánt idézik

A kormányfő ugyanis egyszer azt találta mondani, hogy a népnek joga van elkergetni a kormányát. Ezt skandálják páran a Király utcánál. Közben a rendőrök a körbe vett tüntetőket igazoltatják.

A rendőrök átveszik az irányítás - fotók

©
©
©

Jöhet a bírság az igazoltatott tüntetőknek

A rendőrök felírják mindazok adatait, akiket igazoltatnak az utcán. Hogy ennek mi lesz a következménye, nem tudjuk. Korábban, amikor diákok tüntettek, mindenki, akinek felírták az adatait, büntetést kapott. Sőt, akkor a hvg.hu munkatársát is megbüntették, majd a fellebbezésünk után elengedték a bírságot.

Nagyobb tömeg még mindig a Király utcánál van

Kollégánk szerint elég sok tüntetőt vettek körbe a rendőrök. A Király utcánál állítják meg a tömeget.

Olyan hírek terjednek, hogy a "kemény magot" őrizetbe vették

A Blaha Lujza térnél már nyugalom van. A korábban a rendőrök elől elmenekülő tüntetőket állítólag elvitték a rendőrök.

A Király utcánál rendőrök és tüntetők állnak vegyesen

Nagyobb konfliktus nem látszik, mintha inkább csak az lenne a cél, hogy a tiltakozók ne tudjanak ismét összegyűlni.

A rendőrök nem engedik tovább a tüntetőket, egy csapat meglépett

A körúton útjukat állták. Rohamrendőrök érkeznek erősítésként. Az Oktogonon túl egy kicsivel állták útjukat. Kisebb csoportokra bontják a tüntetőket. A Király utca környékén vannak most.

©

Az egyik parancsnok arra panaszkodik, hogy nem érik utol a futó tüntetőket autók nélkül. Egy csoport tüntető előre futott, újra megbénult a körút.

1 2 3 4 5 6 7
19

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Jön az új Windows-csomag

Jön az új Windows-csomag

Ezzel az Instagram-filterrel ön is ott lehet a Marson a Perseverance-szel

Ezzel az Instagram-filterrel ön is ott lehet a Marson a Perseverance-szel