szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ő volt az egyik képviselő, aki az MTVA székházában éjszakázott vasárnap, aztán hétfőn mentővel vitték el.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

A DK-s Varju László azt írja Facebook-oldalán, feljelentést tett amiatt, ami az MTVA Kunigunda útjai székházában történt vele hétfőn. Az országgyűlési képviselő egyike volt az ellenzékiek azon csoportjának, aki az épületben éjszakázott és töltötte a hétfőt, hogy elérje: beolvashassák öt követelésüket a köztévében vagy a közrádióban.

Hétfőn napközben Varju megpróbált bejutni egy üres stúdióba, amelynek ajtaját biztonsági emberek állták el. Az őrök akkor leteperték, majd arrébb taszigálták.

A tüntetések mérlege: összenőtt, ami nem tartozik össze?

Ami fél éve még elképzelhetetlen volt, az ma már valóság: a Jobbik és a DK egyes képviselői kart karba öltve tüntettek a túlóratörvény ellen. Több tüntetés után felmerül, hogy legális volt-e a képviselők akciója, milyen kép alakult ki az ellenzékről és ki fog profitálni az eddigiekből?

Délután Varju újra arról számolt be, hogy megverték a biztonságiak, a segítségére siető párttársait pedig nem engedték oda hozzá. A politikust végül mentő vitte el hétfő este a székháztól.

Varju most a közösségi oldalára posztolt fotón megmutatta a sérüléseit is, és azt írta: „a bordámmal még vissza kell menjek, több vizsgálat szükséges, de mindenről lesz látlelet is”.

Jogászok szerint a képviselőkkel szemben az MTVA-ban dolgozó biztonsági őrök nem léphettek volna fel, arra csak a rendőröknek lett volna joguk, ők azonban – bár többször hívták őket – nem jelentek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!