Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Több tüntetés után felmerül, hogy legális volt-e a képviselők akciója, milyen kép alakult ki az ellenzékről és ki fog profitálni az eddigiekből? Ami fél éve még elképzelhetetlen volt, az ma már valóság: a Jobbik és a DK egyes képviselői kart karba öltve tüntettek a túlóratörvény ellen.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

"Ha normális helyzetben lennénk, a képviselők ilyet nem tehetnének" – mondja Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Intézet vezetője arra a kérdésre, vajon kérheti-e azt egy képviselő a köztévében, hogy beolvassák a követeléseit. De mára az lett a helyzet, hogy a köztévében máshogy nem kap teret és lehetőséget egy ellenzéki párt képviselője, csak így.

Polyák szerint a Momentum nevezetes Origo-járása (amely megosztotta a hvg.hu-t is, egyik cikkünkben vele szemben érveltünk, a másikban mellette) lett mérvadó: ezek a médiumok maguknak köszönhetik, ha ilyen atrocitások érik őket. Mert az nem normális egy közszolgálati televízióban, hogy a Fidesz kommunikációs igazgatója elmondhatja a maga véleményét a köztévé elleni zajló tüntetésről, a politikusok akciójáról, más viszont nem.

Elsősorban politikai, nem jogi kérdés

Ha a politikusok azt érzékelik, nem kaptak lehetőséget, nem volt kiegyensúlyozott a köztévé működése, panaszt tehetnek először a tévének 72 órán belül, majd, ha az nem vagy nem megfelelően reagál, akkor a Médiatanácshoz lehet fordulni jogorvoslatért. Ez speciel egy ilyen különleges helyzetben nem életszerű Polyák szerint – amikor pillanatról pillanatra változik a helyzet, egy 3-4 nap múlva megszülető döntés nem biztos, hogy a megfelelő hatást éri el.

A köztévé nem tartja be a törvényeket, és a saját etikai kódexét sem

– mondja Polyák, a fenti alapkérdés eldöntése nem igazán jogi, hanem politikai kérdés. Ahogy az is, hogy a köztévé ne egy biztonsági szolgálati vezetővel fogadja a hozzá érkező képviselőket, hanem legalább egy szerkesztővel, kompetensebb szereplővel.

"Mégiscsak a közszolgálati televízióról beszélünk."

Aki most megalapozottnak tartja az ellenzéki politikusok viselkedését, az abba is gondoljon bele, hogy mit szólna, ha egy szélsőjobboldali párt állítana be a köztévéhez, hogy márpedig az ő mondandóját olvassák be – árnyalja a képet Polyák.

A köztévé Polyák szerint elvesztette a kommunikációs csatát azzal, hogy erőszakot alkalmazott a parlamenti képviselőkkel szemben. Nem lett volna semmi jelentősége, ha beolvassák az ellenzéki képviselők követeléseit, véli a médiaszakértő, az erőszakot viszont már nem lehet kimagyarázni.

©

Nem volt joguk verekedni az őröknek

Egy fél ország találgatja, jogosan vagy jogtalanul ment-e be a köztévébe az a 13 képviselő, aki aztán majdnem egy napot bent is töltött, hogy elérje az ellenzék ötpontos követelésének beolvasását. (Ez utóbbi végül elmaradt.) A képviselői jogállásról szóló törvényt rögtön az események elején szemlézte több orgánum is, az Indexen Tordai Csaba alkotmányjogász pedig végigfuttatta az egész akciósorozat legalitását.

– A képviselők jogosan léptek az MTVA területére.

– A képviselők a köztévé rendeltetésszerű működését akarták az ott tartózkodásukkal – szokatlan formában – helyreállítani.

– A biztonsági őröknek nem volt joguk őket feltartóztatni, egyrészt, mert a képviselőket mentelmi jog illeti meg, és csak a rendőrség intézkedhet velük szemben tettenéréskor. A biztonsági őr nem tehet ilyet, így megvalósult jó eséllyel a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye.

– Az MTVA nem közérdekű üzem, amit kiemelt védelem illet meg, nem is médiatartalom-szolgáltató, hanem a közmédia számára műsorokat gyártó cég. Így pedig nem jár ki neki a kiemelt védelem.

A kormányzati média nem is ezekre hegyezi ki a mondandóját, hanem azt sugallják, hogy a bejutott képviselők csak színlelték a sérelmeiket, illetve fenyegetőztek. A Hír Tv-ben megszólaló Kovács István szerint (aki a kormányhoz közel álló Alapjogokért Központ szakértője) viszont a köztévé közüzemszerű működésének ellehetetlenítésére tettek kísérletet. "Ha be akarnék menni a Paksi Erőműbe, és ott akarnék jönni-menni, nyomkodni a kapcsolótáblát, fel alá szaladgálni, ugyanúgy bilincsben vinnének el. Jogászi szemmel ezért az ellenzék érvelése megmosolyogható." A kormányközeli agytröszt szerint 5-8 börtönév is lehet a vége a képviselőknek a kaland után.

Megújul az ellenzék és a civilek viszonya?

Mi a helyzet a tüntetésekkel? Török Gábor elemző arról beszélt az InfoRádióban, hogy az ellenzéknek a stratégiai hátrányok leküzdésén kell dolgoznia: a vezető hiányán, illetve a belső megosztottságon. Nem elég nekik, hogy bekerülnek a hírekbe, vagy hogy a Facebook-élőjüket rengetegen nézik. De most jól alkalmazkodtak a politikai helyzethez, jobb válaszokat adtak. És ami lényeges változás, hogy ledőltek a pártok közti falak, és ha már egy színpadra felálltak, akkor már a közös, koordinált választási indulás nincs messze.

A Jobbik és a baloldali pártok együttes szereplésének voltak előzményei: az ÁSZ-büntetés idején a baloldali pártok is kiálltak a Jobbik mellett, a választások utáni tüntetések idején is együtt voltak a táborok. Ez a most kialakulni látszó ellenzéki egység várható volt, ez a választójogi logika, mondja Mikecz Dániel. A Republikon Intézet kutatója szerint a kényszer nagy úr, "a jobbikos szavazót előbb-utóbb nem fogja zavarni, hogy Vadai Ágnes beszél a színpadon". Ez tehát jó az ellenzéknek. Annál is inkább, mert jönnek az EP-választások alig fél év múlva, tehát kitarthat ez az egység – ráadásul az európai választásokon nem is kell összefognia boldog-boldogtalannak, mert sima listás szavazás lesz – mondta Mikecz Dániel.

Mi lehet a kifutása a tüntetéseknek? A folyamatos tüntetéseket nem lehet fenntartani, be fog indulni az értelmezési verseny, hogy mi lesz a politikai következménye a tiltakozásoknak. Győzelemként azt könyvelhetnék el, ha sikerülne visszavonatni a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságok kialakítását. A szakszervezetek pedig az ellenkező esetre, Áder János aláírása utánra is ígértek megmozdulásokat.

Az indulatok becsatornázása kérdés: nem egy új párt vagy formáció létrehozása lenne talán a célravezető. A tüntetők aktivitásának fenntartása sem feladat, inkább az ellenzéki politikusoknak kell aktívnak maradni, tettre késznek tűnni. Most ugyanis ez a kép alakult ki, hogy a politikusok egyrészt kiállnak az emberekért, másrészt azzal, hogy meghurcolást szenvednek el, emberibbek a választók szemében.

Így visszatérhet a társadalmi bizalom az ellenzéki pártokhoz: már nem az a kérdés, hogy miért ültek be a Parlamentbe, miért a NER biodíszletei, hanem összekapcsolódhat a civil és a pártpolitikai tér. A Fidesz körül egységesebb a civil kapcsolat, és a hierarchia is egyértelmű, a baloldalon ez most alakul. Azaz az ellenzéki pártok legitimációt nyerhetnek ezzel a pár mozgalmas nappal. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló  – videó

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló – videó

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

Éhbérért dolgoztatott, megalázott nők gyártják a Spice Girls jótékonysági pólóit

Éhbérért dolgoztatott, megalázott nők gyártják a Spice Girls jótékonysági pólóit