szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A váci püspök szerint nem magától értetődő, hogy a keresztény értékeket azok a pártok képviselik, amelyek ezt a leginkább hangoztatják.

A múlt vasárnapi, Hősök terén kezdődött és a Kunigunda útján véget ért tüntetésen Lukácsi Katalin olvasta fel Beer Miklós váci püspök levelét, amelyet úgy kezdett: „Aggodalom, szomorúság van a szívemben”, s amelyben később úgy fogalmazott: „Tisztelem bennetek a kitartást, ahogy a hideg idő ellenére egymást erősítitek célotok elérésében”.

A püspök interjút adott a pénteken megjelent Magyar Hangnak, amelyben a tüntetőknek írt üzenetéről is kérdezték. Ebben Beer hangsúlyozta: mindenkinek joga van tüntetni, ám fontos, hogy az események megőrizzék békés jellegüket.

Szerinte a tüntetések mögött nemcsak a túlóratörvénynek és a közigazgatási bíróságokat létrehozó jogszabálynak a bírálata van. „A kormánypártok kétharmados többsége eleve lehetetlenné teszi a bírálatot.

Nincs más eszköze az ellenzéknek, hogy megszólaljon, hogy meghallgassák, mint a tüntetés. Ugyanakkor ebben ugyanúgy önfegyelmet kell tanúsítani, mint ahogy kellene, hogy a kormánypártok is a fölényük birtokában önmérsékletet tanúsítsanak a törvényalkotásban.”

Beer azt mondta, a legfőbb probléma a kontroll hiányában van.

A püspök arról is beszélt, hogy idén karácsonyi prédikációjának fő üzenete a szegénység problémája lesz. „Ez mindig benne van a karácsonyi ünnepkörben, hiszen a szent család is végtelenül kiszolgáltatott volt.”

Azt mindenképp érdemes újra és újra tisztázni – magyarázta az interjúban Beer –, mit tartunk keresztény értékeknek: a család védelmét, az élet védelmét, a közjót, a békét. „És korántsem magától értetődő, hogy ezeket az értékeket azok a pártok képviselik, amelyek ezt a leginkább hangoztatják.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök