szerző:
hvg.hu

Az elmúlt hónapban még 41 százalék mondta azt, hogy elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Most – a túlóratörvény és az azt követő tüntetések után – ez a szám 30 százalékra csökkent.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából végzett kutatást december 13-a és 19-e között, ebbe az időszakba pedig már beleesik a túlóratörvény parlamenti elfogadása, valamint az ezt követő tüntetések is. Az 1000 fős, reprezentatív mintán készült felmérésből kiderül:

drasztikusan, 41 százalékról, 30 százalékra, 11 százalékponttal csökkent azok aránya, akik elégedettek a hazánkban zajló folyamatokkal. Ezzel párhuzamosan, hasonló arányban, 11 százalékponttal, 53 százalékról 64 százalékra növekedett az elégedetlenek aránya.

Ilyen mértékű elmozdulás egy hónapon belül különösen ritka. Ezzel a változással a másfél évvel ezelőtti szintre ment vissza a mutató.

A pártok közül:

  • a Fidesz az összes megkérdezett körében 23 százalékon, miután egy hónap alatt 2 százalékpontot csökkent a támogatottságuk;
  • az MSZP-Párbeszéd 9 százalékon, itt 1 százalékos a növekedés;
  • a Jobbik is 9 százalékon.

Az LMP támogatottsága nem változott, és 2 százalék, a DK esetében viszont egy százalékpontot növekedett, és így 3 százalék. A Kétfarkú Kutya Párt egy százalékpontot csökkent, így 1 százalék, míg a Momentum ugyanennyit növekedett, így 2 százalék a támogatottsága. A Mi hazánk mozgalom párt támogatottsága a múlt hónapokban stabilan elérte az 1 százalékot, ám ez most csökkent, és a Liberálisokhoz hasonlóan nem érte el az ábrázoláshoz szükséges értéket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kopaszodás vagy a csuklóméretem miatt nem kellek a nőknek?

A kopaszodás vagy a csuklóméretem miatt nem kellek a nőknek?

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?