szerző:
hvg.hu

Ezúttal négy termékben volt magasabb a DON mikotoxin mennyisége a megengedettnél.

Az utóbbi hetekben több zab alapú terméket is kivont a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert magasabb volt bennük a DON mikotoxin szintje, mint a rendeletben előírt felső határérték. A szervezet most négy újabb olyan termékeket talált, amelyeknél a mikotoxin szintje magas volt – olvasható a kormányzat hivatalos honlapján. A hatóság két gyártó termékeit vonta ki a forgalomból:

  • a Health Expert Kft. 25 kilogrammos kiszerelésben kapható, gluténmentes zabpelyhét (Health Expert Gluten Free Oatflakes),
  • a Finest Selection Kft. szintán 25 kilogrammos kiszerelésben kapható zablisztjét (Morning Foods Gluten Free Oatflour), zabpelyhét (Morning Foods Gluten Free Pinhead Oatmeal) illetve zabtöretét (Morning Foods Gluten Free Porridge Oats).

A Nébih a zabtöret esetében találta a legnagyobb eltérést a felső határérték és a termékben kimutatott mikotoxin mennyisége között: a megengedett 750 µg/kg helyett a zabtöretben 1078,7 µg/kg volt a mikotoxin szintje.

Az Európai Unió által végzett tudományos vizsgálatok szerint a mikotoxinok közül a fuzáriumtoxinok igen elterjedtek az élelmiszerláncban. A fuzáriózis a gabonafélék egyik legsúlyosabb betegsége. A fuzáriumtoxinok jelentős része már a szántóföldön termelődhet (ilyen pl. a DON, azaz a deoxinivalenol toxin). Az egyes penészgombafajok más-más körülmények között hajlamosak ilyen méreganyagok termelésére, és ezek megbetegítő hatása, tünetei is eltérőek. Mind az emberi, mind az állati szervezetet károsíthatják, befolyásolhatják a növekedést, a szaporodást, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Egyes mikotoxinok, ha rendszeresen a fogyasztó szervezetébe kerülnek, súlyos késői szövődményeket, vese-, májbetegséget, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Iszlám Állam magára vállalta az oroszországi házrobbanást

Az Iszlám Állam magára vállalta az oroszországi házrobbanást

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.