szerző:
hvg.hu

Öt munkanapnyi időt kaptak az orvosok, hogy felkészüljenek egy fontos változásra. Nem volt elég.

Az orvosokat nem érte utol a recept felírásról szóló jogszabály január elsejei módosításának híre, és ez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban – írta a Népszava. A változtatás után az év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, ennek ellenére sok orvos enélkül engedi el a páciensét. A jogszabály, amely egy évvel meghosszabbítja a papírvények kötelező használatát, tavaly december 18-án jelent meg, de az orvosok egy része ahhoz tartotta magát, amiről korábban szó volt: az új évben már nem ad ki receptet papíron.

Ez aztán a kiváltásnál okoz gondot, hiszen az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész kizárólag magának a betegnek adhatja ki. Január eleje óta sokszor történt meg, hogy a családtagok emiatt nem tudták kiváltani a súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait.

De jogsértést követne el a gyógyszerész, ha recept vagy felírási igazolás nélkül adná ki a hozzátartozóknak a gyógyszert. Ha később nem tudná bemutatni a hozzájuk tartozó vényt az ellenőröknek, egyrészt pénzbüntetést szabnának ki rá, másrészt az egészségbiztosító is megtagadhatja a készítmény árához járó támogatás kifizetését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Robbanás történt a lyoni egyetemen

Robbanás történt a lyoni egyetemen

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon