szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetlen kérdést tehetett fel a miniszterelnöknek munkatársunk a csütörtöki kormányinfón, mielőtt a kényelmetlen téma miatt végleg beléfojtották a szót. Orbán Viktor szerint nincs ott semmi látnivaló, ahol legközelebbi barátja – immár az ország leggazdagabb embere – százmilliárdos nagyságrendben nyer el állami megrendeléseket.

Ön azt is felhozta, hogy állítólag a kormánnyal együttműködő vállalkozók, akiket egyébként ön csak per fideszesnek emleget, gazdagszanak. Ezért meg­néztem az ország leggazdagabb embereiről készült nyilvános rangsorokat. Az első tíz legnagyobb magyar között nem találtam fideszest, pedig tizedik éve kormányozzuk Magyarországot. Ennek fényében az ön vádját nevetségesnek tartom, és 

javaslom, akkor beszéljünk erről komolyan, ha az első tízben már legalább öt fideszes lesz. Attól tartok, ez nem holnap lesz."

Ezekkel a szavakkal utasította el a választ 2015 decemberében Orbán Viktor Vona Gábor azonnali kérdésére, amelyben a Jobbik akkori elnöke a Fideszhez, a kormányhoz, és személyesen Orbánhoz közel álló vállalkozók felemelkedéséről próbálta faggatni a miniszterelnököt.

Ezzel a három évvel ezelőtti kijelentésével próbálta meg szembesíteni Orbánt a részvételével zajló csütörtöki kormányinfón a hvg.hu is, nézzék meg, mekkora sikerrel:

Hiába szabta tehát Orbán Viktor három éve saját maga feltételül, hogy akkor felel a Fidesz-közeli vállalkozók gyarapodásáról szóló kérdésekre, ha azok bekerülnek a tíz leggazdagabb listájára, most, hogy gyerekkori jó barátja, nemhogy bekerült, hanem toronymagasan vezeti ezt a névsort, most már komolytalannak tartja az ilyen listákat, magát és a kormányt pedig semmiképpen nem tartja illetékesnek abban, hogy egy vele többszörösen is közeli kapcsolatban álló – sőt, a vejével is nyíltan üzletelő – oligarcha százmilliárdos nagyságrendben nyer állami megbízásokat Magyarországon.

Ha a szót tudósítónkba fojtó Kovács Zoltán engedte volna feltenni a következő kérdésünket, a fentiek fényében nemcsak azt próbáltuk volna megtudni Orbán Viktortól, hogy a leggazdagabb magyarok listáját tény-alapokon vezető Mészáros Lőrinc szerinte akkor ezek szerint fizetett azért, hogy szerepeljen a névsorban (vajon kinek és mennyit?), hanem arra is emlékeztettük volna a miniszterelnököt, hogy a volt felcsúti polgármester maga vallotta azt két évvel ezelőtt, hogy a felemelkedését három dolognak köszöngeti: a jóistennek, a szerencsének és Orbán Viktornak.    

Így viszont övé maradt az utolsó szó, és megválaszolatlan a felvetés, hogy milyen fényt Magyarországra, hogy a miniszterelnökhöz közeli üzleti körök ilyen mértékben gyarapodnak-gyarapodhatnak Magyarországon.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Egy Alfának még akkor is jó a dizájnja, ha nem ők tervezik

Egy Alfának még akkor is jó a dizájnja, ha nem ők tervezik

Éhbérért dolgoztatott, megalázott nők gyártják a Spice Girls jótékonysági pólóit

Éhbérért dolgoztatott, megalázott nők gyártják a Spice Girls jótékonysági pólóit

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények