szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetlen kérdést tehetett fel a miniszterelnöknek munkatársunk a csütörtöki kormányinfón, mielőtt a kényelmetlen téma miatt végleg beléfojtották a szót. Orbán Viktor szerint nincs ott semmi látnivaló, ahol legközelebbi barátja – immár az ország leggazdagabb embere – százmilliárdos nagyságrendben nyer el állami megrendeléseket.

Ön azt is felhozta, hogy állítólag a kormánnyal együttműködő vállalkozók, akiket egyébként ön csak per fideszesnek emleget, gazdagszanak. Ezért meg­néztem az ország leggazdagabb embereiről készült nyilvános rangsorokat. Az első tíz legnagyobb magyar között nem találtam fideszest, pedig tizedik éve kormányozzuk Magyarországot. Ennek fényében az ön vádját nevetségesnek tartom, és 

javaslom, akkor beszéljünk erről komolyan, ha az első tízben már legalább öt fideszes lesz. Attól tartok, ez nem holnap lesz."

Ezekkel a szavakkal utasította el a választ 2015 decemberében Orbán Viktor Vona Gábor azonnali kérdésére, amelyben a Jobbik akkori elnöke a Fideszhez, a kormányhoz, és személyesen Orbánhoz közel álló vállalkozók felemelkedéséről próbálta faggatni a miniszterelnököt.

Ezzel a három évvel ezelőtti kijelentésével próbálta meg szembesíteni Orbánt a részvételével zajló csütörtöki kormányinfón a hvg.hu is, nézzék meg, mekkora sikerrel:

Hiába szabta tehát Orbán Viktor három éve saját maga feltételül, hogy akkor felel a Fidesz-közeli vállalkozók gyarapodásáról szóló kérdésekre, ha azok bekerülnek a tíz leggazdagabb listájára, most, hogy gyerekkori jó barátja, nemhogy bekerült, hanem toronymagasan vezeti ezt a névsort, most már komolytalannak tartja az ilyen listákat, magát és a kormányt pedig semmiképpen nem tartja illetékesnek abban, hogy egy vele többszörösen is közeli kapcsolatban álló – sőt, a vejével is nyíltan üzletelő – oligarcha százmilliárdos nagyságrendben nyer állami megbízásokat Magyarországon.

Ha a szót tudósítónkba fojtó Kovács Zoltán engedte volna feltenni a következő kérdésünket, a fentiek fényében nemcsak azt próbáltuk volna megtudni Orbán Viktortól, hogy a leggazdagabb magyarok listáját tény-alapokon vezető Mészáros Lőrinc szerinte akkor ezek szerint fizetett azért, hogy szerepeljen a névsorban (vajon kinek és mennyit?), hanem arra is emlékeztettük volna a miniszterelnököt, hogy a volt felcsúti polgármester maga vallotta azt két évvel ezelőtt, hogy a felemelkedését három dolognak köszöngeti: a jóistennek, a szerencsének és Orbán Viktornak.    

Így viszont övé maradt az utolsó szó, és megválaszolatlan a felvetés, hogy milyen fényt Magyarországra, hogy a miniszterelnökhöz közeli üzleti körök ilyen mértékben gyarapodnak-gyarapodhatnak Magyarországon.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Benyújtja a lemondását az olasz miniszterelnök

Benyújtja a lemondását az olasz miniszterelnök

Az AstraZeneca cáfolja, hogy lemondta volna a mai brüsszeli tárgyalást

Az AstraZeneca cáfolja, hogy lemondta volna a mai brüsszeli tárgyalást

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV