szerző:
Tetszett a cikk?

Hiába fizetik közpénzből, nem hajlandóak elárulni, mennyiért bérli az Orbán-kormány a saját kormánybiztosának ingatlancégétől azt a belvárosi ingatlant, ahová nemrég átköltöztették az Agrárminisztériumot. A hvg.hu ezért pert indított a kormányszerv ellen a közérdekű adatok kiadásáért, hogy kiderüljön, nem volt-e költséghatékonyabb megoldás, mint a Vigadó melletti "impozáns" irodaházból igazgatni az agrárium ügyeit, és mennyire jár jól a biznisszel Schmidt Mária és Ungár Péter.

Még novemberben hoztuk nyilvánosságra, hogy az egyik legdrágább belvárosi részen található Vigadó Palota Irodaházba költözik át az agártárca átmenetileg, de legalább 2022-ig, mialatt a Kossuth téren található székházukat felújítják. Ezt az irodaházat a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (röviden: a BIF) adja bérbe, ennek a tőzsdén jegyzett, milliárdos részvénytársaságnak pedig a legnagyobb, többségi részvényese Schmidt Mária családi cége, a PIÓ-21 Kft. Vagyis az Orbán-kormány az egyik minisztériuma számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó cégtől bérelt irodaházat közpénzből.

A már javában zajló minisztériumi áthurcolkodást leleplező cikkünket itt olvashatja el, ebben hiába tettük fel a kérdést, mégis mennyi a bérleti díj, ami így Schmidt Mária családi cégének, így az ebben kisebbségi tulajdonos Ungár Péter LMP-s képviselőnek is biztos hasznot jelent éveken keresztül. A milliárdos ingatlancég vezetője nem árulta el az árat, csak annyit, hogy "a bérleti díj alapvetően megegyezik a Central Business District (CBD) dunai panorámával rendelkező irodaépületek bérleti díjával, és tartalmazza a minisztérium elhelyezési igényeinek megfelelő átalakításokat is".

Ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk az Agrárminisztériumhoz, ahol arra hivatkozva passzoltak, hogy a vonatkozó törvény alapján nem ők minősülnek adatkezelőnek. Szerintük „a minisztériumok infrastrukturális ügyei a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság  (KEF) hatáskörébe tartoznak”, így itt is kértük, hogy számoljanak el a közpénzzel.

Úgy tűnik, a törvényi kötelezettség nem zavarja a kormányszervet, amely a jogszabályba foglalt határidőn belül nem válaszolt az adatigénylésre. Ezért lapunk ennek letelte után a Fővárosi Törvényszékhez fordult, hogy kiderüljön, mégis mennyibe kerül, hogy a kormánytisztviselők a Vigadó melletti – saját leírásukat idézve – „nagyvárosi szállodák hangulatát idéző” irodaházból igazgassák az agrárium ügyeit. Azokat a dokumentumokat is kértük a bíróságon keresztül, amikből kiderül, milyen más ajánlatok közül esett a választásuk pont a kormánybiztoshoz köthető cég bérleményére, és valóban ez volt-e a legköltségkímélőbb megoldás.

Schmidt Mária
©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Paramount+ néven indul új streaming szolgáltató, ami idővel Magyarországon is elérhető lesz

Paramount+ néven indul új streaming szolgáltató, ami idővel Magyarországon is elérhető lesz

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát