szerző:
Tetszett a cikk?

Az Orbán-kormány az agrártárca számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó ingatlancégtől bérel ki egy egész irodaházat az egyik legdrágább belvárosi részen. Nem árulták el, mennyi a közpénzből fizetett bérleti díj, ami így Schmidt Mária családjának, köztük Ungár Péter LMP-s képviselőnek hoz hasznot. A kormánytisztviselők már költöznek, ezentúl a Vigadó melletti „impozáns”, „nagyvárosi szállodák hangulatát idéző” irodaházba járhatnak dolgozni.

„Elnézést, hogy félbeszakítom, ne is mondja tovább, mert 100 százalékban bérbe lett adva a Vigadó Palota Irodaház. Sajnos ott már egyáltalán nincs kiadó helyünk, megtelt az egész” – így sajnálkozott az értékesítő kolléga, mikor a belváros szívében található ingatlanról kérdeztük. Nem árulta el, ki a szerencsés új bérlő, de megígérte, hogy ki fogják javítani a honlapon, hogy ott még „kiadó” ingatlanként szerepel. Készségesen ajánlgatta, hogy „nézzünk körül a BIF honlapján”, akad még szabad irodaházuk.

Szándékosan egyszerű érdeklődőként teszteltük a cég értékesítőjét, névtelen forrásból értesültünk ugyanis arról, hogy csendben egy felettébb pikáns megállapodás köttetett: a Vigadó Palota Irodaház a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (röviden: a BIF) tulajdona, ennek a tőzsdén jegyzett részvénytársaságnak pedig a legnagyobb, többségi részvényese Schmidt Mária családi cége, a PIÓ-21 Kft. A milliárdos ingatlancég portfóliójába tartozó irodaházba pedig az eddig Kossuth téri székhelyén működő Agrárminisztérium költözik be. Ez azt jelenti, hogy

az Orbán-kormány az egyik minisztériuma számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó cégtől bérel irodaházat közpénzből.

A „főbérlői” oldalon: egy kormánybiztos és egy ellenzéki képviselő

Már javában hurcolkodik át a tárca, a nyilvánosság felé azonban egyik fél sem nagyon kommunikálta a kormánybiztos számára valószínűleg előnyös ügyletet. A BIF-ben főrészvényes Pió-21 Kft. ugyanis teljesen családi cég: Schmidt Mária a többségi tulajdonosa, mellette lányának, Ungár Annának és fiának, az LMP országgyűlési képviselőjeként dolgozó Ungár Péternek is részesedése van benne. Vagyis az irodaház kibérléséből származó haszonnal így a Terror Háza főigazgató-kormánybiztos Schmidt Mária és az ellenzéki képviselő Ungár Péter gyarapodhat. Az így kvázi „főbérlővé” avanzsáló Schmidt Mária konstans kormánybiztos: ebben a pozícióban felelt előbb az 1956-os forradalom emlékévéért, idén pedig az első világháború 100. évfordulójának megünnepléséért.

Ilyen "szállodákat idéző" hangulat várja a közszolgákat
©

Még tavaly decemberben határozta el a kormány, hogy az akkor még Földművelésügyi Minisztérium néven futó agrártárca átmenetileg, de legalább 2022-ig bérelt irodákba költözik arra az időre, míg felújítják a Parlamenttel szemben található székházukat. A Bukovics Gyula által tervezett, 1887-ben elkészült műemlék épület átfogó rekonstrukcióját régóta tervezték, mert a gépészeti, elektromos és egyéb rendszerei teljesen elavultak.

Parkolókat is Schmidték cégétől bérelnek az Aranykéz utcában

Az Agrárminisztérium dolgozói – már akit nem bocsátottak el – örülhetnek: a BIF Vigadó Palota Irodaházat bemutató honlapja szerint ezentúl „a Vörösmarty tér és Duna-part szomszédságában” található, teljes körű felújításon és modernizáláson átesett irodaházba járhatnak dolgozni. A kormánytisztviselőket

„nagyvárosi szállodák hangulatát idéző lobby, exkluzív belső udvar, étterem és kávézó” várja,

de a Belvárosban kincset érő parkolás is „korlátlan számban” biztosított.

Egy birtokunkba került minisztériumi körlevél alapján valóban nem lesz gond a parkolással, de ezzel is Schmidt Máriáék cége jár jól: nemcsak az irodaházat bérelték ki a BIF-től, hanem az „Aranykéz utca 4-6. szám alatt levő teremgarázs egy részét” is az „állami vezetői gépjárművek”, valamint a minisztériumi autók részére.

©

Az épületre már kikerült a minisztérium táblája és a kötelező magyar és EU-s lobogó, ottjártunk idején is javában hurcolták befelé az irodabútorokat a költöztetők. Egy névtelenséget kérő minisztériumi forrásunk szerint még csak a főosztályok egy része költözött át, nagy is a káosz, sokan még a Kossuth téri helyükön pakolják dobozokba a munkájukhoz szükséges dolgaikat. Azt viszont tőlünk tudta meg, hogy leendő munkahelyét Schmidt Máriáéktól bérlik, ezt az információt ezek szerint nem verték nagy dobra házon belül sem.

Kikértük a bérleti szerződést

A Vigadó Palota Irodaházba költözés viszont egy sor kérdést felvet: miközben számos kiadó irodaépület van a fővárosban, vajon miért pont egy Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó ingatlan lett a befutó? Hány másik ajánlatot megfontolva, milyen áron és milyen feltételekkel bérelte ki az állam a közvetlenül a Vigadó mellett, a Duna-partnál található exkluzív ingatlant? Ráadásul nem találtak költségkímélőbb megoldást, mint a kormánybiztosék ingatlanát, amit a BIF saját honlapján úgy emlegetnek, mint a „Central Business District legimpozánsabb részén” található irodakomplexum?

Kérdéssorunkat a nyélbe ütött üzlet minden szereplőjének elküldtük. Az agrártárca azonban azt válaszolta, hogy „nem illetékesek” a kérdésben, arra hivatkoztak, hogy „a minisztériumok infrastrukturális ügyei a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) hatáskörébe tartoznak”. Ide is továbbítottuk kérdéseinket, és kikértük a BIF-fel kötött megállapodást.

Nem aggályos, sőt, büszkék rá

„A bérleti díj alapvetően megegyezik a Central Business District (CBD) dunai panorámával rendelkező irodaépületek bérleti díjával, és tartalmazza a minisztérium elhelyezési igényeinek megfelelő átalakításokat is. A szerződés időtartama megegyezik a minisztérium Kossuth téri épületének felújítására tervezett időtartammal” – válaszolta kérdésünkre Ungár Anna megbízásából Sajgál Gábor, a BIF vezérigazgatója, de a konkrét árat és feltételeket tőle sem tudtuk meg. Ő arra hivatkozott, hogy a részvénytársaság minden releváns információt közzétesz a saját, illetve a tőzsde honlapján, ha ezen túlmenően kiadná a kért adatokat, azok már „a társaság működésével kapcsolatos, piacot befolyásoló információk” lennének.

©

A vezérigazgató szerint az irodaházat a Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó cégen keresztül adták bérbe, amely többeknek kiajánlotta, és „az egyik bérlőjelölt volt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság”. „Piaci információkból úgy értesültünk, hogy legalább két versenytársunk volt” – válaszolta a versenyt firtató kérdésünkre. Az Agrárminisztérium „speciális, illetve méretéből adódó elhelyezési igényeinek a jelenlegi piaci környezetben kimondottan kevés épület alkalmas” – tette hozzá Sajgál Gábor.

„Azt, hogy egy magyar állami intézmény elhelyezését célzó pályázaton – a nemzetközi ingatlanfejlesztők között – egy magyar tulajdonú ingatlanhasznosító társaság nyer, nemcsak hogy nem érezzük aggályosnak, hanem kifejezetten büszkék vagyunk rá” – reagált arra, nem érzik-e aggályosnak, hogy a kormánybiztos érdekeltségébe tartozó cégként szerződtek a kormánnyal.

"A vagyonomhoz, így a Pió-21 Kft.-ben lévő részesedésemhez is édesapám halála után örökléssel jutottam. A családi cégben kisebbségi tulajdonos vagyok, a cégvezetésnek nem vagyok része, a döntésekben semmilyen szinten nem veszek részt. Ebben semmilyen változás nem történt az elmúlt hónapokban, így a fenti kérdésekről is a cég vezetését kell megkérdezni" – válaszolta az ügyletet firtató kérdésünkre Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

Alig egy éve vették meg

A BIF nem régóta tulajdonosa a Vigadó Palota Irodaháznak: a részvénytársaság tavaly novemberben jelentette be a BÉT honlapján, hogy megvásárolta a hivatalosan a Türr István utca 6. szám alatt található ingatlant. „A K&H Banknak 2012-ig a székházaként szolgáló, Vigadó téri irodaház néven is ismert emblematikus, közel 15 000 négyzetméteres épület az igazgatótanács álláspontja szerint teljes mértékben illeszkedik a társaság portfóliójába” – közölték a vételről. Ráadásul így a közvetlen szomszédságában lévő, szintén a BIF tulajdonában lévő Aranykéz Parkolóház „feltöltöttségét és így annak forgalmi értékét is várhatóan jelentős mértékben” növelni tudták – tették hozzá.

Már javában hurcolkodnak
©

Sőt, a közleményben kifejezetten azt írták, hogy az „ingatlan kiváló lokációval rendelkezik, így annak tervezett részleges felújítását, átalakítását követően az igazgatótanács várakozásai szerint az könnyen és rövid időn belül magas bérleti díjért bérbe adható lesz”. Ezek után főleg a nyilvánosságra tartozó kérdés, hogy mennyit fizetnek közpénzből a kormánybiztos érdekeltségébe tartozó ingatlanért. Mikor még kiadó irodaként hirdették, a honlapjukon négyzetméterenként 20-22 euró bérleti díjat kértek a 7 szintes, szintenként 1800 négyzetes ingatlanért.

Van még drágább, de olcsóbb irodaház is

Alapvetően a lokáció határozza meg a bérleti díjat, ez a 20-22 eurós ár reális ezen a legnagyobb presztízsű részen, a belváros szívében – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdaság szakértője, szerinte a Váci utca környékén hasonló áron találni kiadó irodákat. „Egyre szélesebb az irodapiaci kínálat, így az ár felmehet akár 30 euróig is, viszont ugyanígy lehet találni akár fele ennyiért is kiadó ingatlanokat, ha nem ragaszkodunk a főváros legfrekventáltabb lokációjához” – magyarázta.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Rátörte az ajtót a TEK egy fenyegetőző férfire Szombathelyen

Rátörte az ajtót a TEK egy fenyegetőző férfire Szombathelyen

Érkezik a nyár: akár 30 fok is lehet jövő hétvégén

Érkezik a nyár: akár 30 fok is lehet jövő hétvégén

Die Zeit: Orbán Viktort elcsábította a sötét oldal

Die Zeit: Orbán Viktort elcsábította a sötét oldal