szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A teljes ellenzék - a DK-tól a Jobbikig - a Budai Várba hívta tüntetni híveit, akikkel az évértékelő Orbánt értékelő beszédek után az Állami Számvevőszék épületéhez vonultak. Nagyobb felfordulás azonban nem lett belőle. Igaz, felmatricázták a számvevőszék épületét - majd kiderül, kell-e érte büntetést fizetni.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Kósza sípszó a Lánchídon

Még néhányan sípolgatnak a Lánchídon, de gyakorlatilag vége a tüntetésnek.

Élő tudósításunkat ezzel lezárjuk. Ha történik valami a későbbiekben, arról híreinkben beszámolunk.

Jutott matrica a tüntetőknek is, többen a Lánchídra mennek vissza

A szervezők készültek egy kis ajándékkal a tüntetőknek: ők is kaptak olyan matricát, mint amit az ÁSZ bejáratára ragasztottak. A rendőrök viszont továbbra is védik az ÁSZ-t, oda nem lehet ragasztani.

A tüntetők közül sokan a hivatalos program után elindultak haza, vannak viszont, akik a Lánchídhoz tartanak - ami éjfélig még az övék.

©

Felmatricázva az ÁSZ

Utolsó felvonásként a szervezők felmatricázták az Állami Számvevőszék bejáratát, a matricára "Fidesz-pártszékház" van írva.

Ezzel ért véget hivatalosan a tüntetés.

©

Arató Gergely: Hazafi az, aki nem marad csöndben

Arató Gergely (DK) európai magyarokként szólította meg a tüntetőket. Mikor Magyarország még köztársaság volt, az ÁSZ egy megbízható intézmény volt.

Ma, ha a dolgozók hűek a közszolgálatisághoz, akkor kirúgják őket. "Ma az elnök olyan, aki még fideszes politikusnak is túl hülye volt." Az ellenzékre küldik az ÁSZ-t, hogy tönkretegye a pártokat, elveszik az ellenzéki politikusook fizetését. Azért akarják őket tönkretenni, hogy ne szólaljanak fel a munkásokért, szegényekért, a tudósokért, a cigányokért, a nyugdíjasokért, a fiatalokért, a diákokért. De ezt az ellenzék nem hagyja. "Hazafiak vagyunk, Magyarországot jobban szeretjük, mint hogy féljünk tőlük (Fidesz)." Ez az ország a népé, az európai magyaroké. A hazafi az, aki nem marad csöndben, tiltakozik, lázad.

A tömeg lelkesen válaszolt, hogy ők hazafiak.

 

Kepli Lajos: Ki akarnak minket véreztetni

Kepli Lajos (Jobbik) felhívta a figyelmet, milyen szimbolikus a tüntetés két helyszíne: az Orbán-hivatal a Várban és a Domokos-hivatal, az ÁSZ. Amit ugyanis fent kitalálnak, azt itt lent megvalósítják. A Jobbikot most már több mint egymilliárd forinttal sújtotta az ÁSZ, mert ki akarják őket véreztetni. Orbán és bűnbandája nem válogat az eszközökben, ha az őket kritizálókat akarja elhallgattatni.

A tolvajbanda leváltása a cél, és például a rabszolgatörvény eltörlése is. Ezen a szimbolikus helyen üzenik a hatalomnak és a vezérkarnak, hogy a tervük nem fog sikerülni, az ellenállást nem lehet megtörni, le fogják őket váltani.

©

Demeter Márta: Az ÁSZ vezetőinek le kell mondaniuk

Demeter Márta (LMP) emlékeztetett, hogy a miniszterelnök azt mondta, a választás után elégtételt fognak venni. Most ez történik, nem kormányoznak, hanem folyamatosan elégtételt vesznek. A NER azon dolgozik, hogy elhallgattassák az ellenzéki hangokat. Politikai megrendelésre dolgozik az ÁSZ is, hogy ellehetetlenítsék az ellenzéki pártokat. Az a rezsim, ami ilyet tesz, az retteg, és sokkal gyengébb, mint mutatja magát. Eközben nulla az ÁSZ korrupcióellenes tevékenysége, mert nem vizsgálja a kormánypártokat.

Félhetnek, mert talán feldereng bennük néha, hogy a jogállamiság helyreállítása után minden tettükért felelni fognak.

Az ÁSZ vezetőinek le kell mondaniuk.

Meg kell teremteni a lehetőséget, hogy olyan kormány legyen, ami az emberek szolgálatába állítja az államot. Demeterék készen állnak, hogy megvívják ezt a politikai harcot, ehhez kéri a társadalom támogatását.

©

Sermer Ádám: Az ÁSZ egy fideszes vámszedőszék

Sermer Ádám (Liberálisok) örül, hogy ilyen későn is itt vannak még az emberek. Az ÁSZ szégyent hoz a magyar demokráciára és jogállamiságra. Orbán távirányításával működik – ez egy fideszes vámszedőszék. Az ÁSZ addig silányult, hogy politikai fegyver lett. Nincs ellene eszköz, ahol ők küzdenek, ezért jó, hogy kitartanak a tüntetők. Ha majd megteremtettük a 21. századi Magyarországot, akkor megköszönhetjük Orbánéknak, hogy megtanították, milyen, ha nem működik a demokrácia. Addig még sok munka áll előttünk.

©

Kunhalmi Ágnes: 30 évvel a rendszerváltás után is meg kell harcolni a demokráciáért

Kunhalmi Ágnes: az MSZP-t is megbüntette az ÁSZ. Ne higgye senki, hogy kimarad a szórásból, ha Orbán rendszerével szemben áll. „Viszket-e a tenyeretek?” - kérdezi a tüntetőktől. Tarthatatlan, hogy a Fidesz a független intézményeket a saját politikai céljaira használja. A Fidesz úgy tesz, mintha pénzügyi szabálytalanságokat szankcionálna, miközben a pártok nyílt betiltása helyett így lehetetlenít el.

A menettel megálltak az előbb az Akadémia előtt, mert a tudományos élet, a színház, egyetemek ellen is így lép fel a kormány. Most az önálló tudományos gondolkodást számolják fel.

Az ellenzéki képviselőket is bünteti a Fidesz. A tiszteletdíj a demokrácia része – hogy ne kiváltságosok, nemesek üljenek a Parlamentben. De mivel az ellenzékiek nem hagyják szó nélkül a népnyúzást, most megbüntetik őket.

Az ÁSZ a Fidesz-KDNP-t soha nem bünteti, a Fideszes képviselőket nem éri retorzió. Például Lezsák Sándor önkényesen vette el a szót az ellenzéki képviselőktől, ezt miért nem büntették meg?

Semmibe veszik az ellenzéki képviselőket, és a mögöttük álló szavazókat is. Teljesen kizárták a hazai ellenzéket a politikai élet egészéből, de ellenzékiként nem fognak meghátrálni, mert nekik van igazuk.

A Fidesz eldöntötte, hogy leszámol az ellenzékkel – ezért fokozni kell az ellenállást. Meg kell tanulnunk szolidárisnak lennünk minden ellenzéki képviselővel, párttal. A legfontosabb: a következő választáson összefogva kell indulni. "Nem hagyjuk" – indítja a skandálást.

30 évvel a rendszerváltás után is meg kell harcolni a demokráciáért, zárja beszédét Kunhalmi.

©

Kocsis-Cake Olivio: Most a pártok vannak célkeresztben, de hamar az átlagember jön

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) köszöni, hogy itt vannak, és tiltakoznak a fideszes önkényesség ellen. Most a pártok vannak célkeresztben, de ezután bárki oda kerülhet. Vajon mit csinálnának egy átlag magyar emberrel  - teszi fel a kérdést. Pontosan tudjuk, Domokos László karácsony előtt rúgta ki az ÁSZ munkatársait – valószínszeg azért, mert nem lettek volna hajlandóak arra a sok disznóságra, amit azóta elkövettek. A sikeres vállalkozók egy üzenetet kapnak, hogy el kéne adni a céget, mert ha nem, jön a NAV – ez a Fidesz politikája. Egy közmunkásnak megmondják, kire kell szavazni, mert ha nem, nem lesz több munka.

Most a pártokon van a sor, mert jönnek az EP-s és önkormányzati választások, és a Fidesz fél az összefogástól. De nekik, ellenzékieknek továbbra is együtt kell működniük a Fidesz önkénye ellen.

©

Nemes Balázs: A kormány a saját állampolgáraitól retteg

Nemes Balázs (Momentum) 25 évesen fel tudta mérni, hogy mekkora kockázat, mikor pártot alakított: nem fog lehetőségeket kapni, a családjának megy a kormánymédia, és többségében nem fizetett politikus lesz. Ez a függetlenség?

Az ÁSZ-t egy volt fideszes képviselő irányítja, és van képük azt mondani, hogy független az intézmény. A kormány viszont retteg a saját állampolgáraiktól. Minden tüntetés újabb szög a kormány koporsójába, mert egységet teremtenek.

©
1 2 3 4

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Az igen: a Xiaomi új telefonja videózásban a Huawei legjobb mobilját is veri

Az igen: a Xiaomi új telefonja videózásban a Huawei legjobb mobilját is veri

Bombát talált a Duna-parton egyik olvasónk – fotók

Bombát talált a Duna-parton egyik olvasónk – fotók

A pedofíliavádak miatt a Fortnite fejlesztője és a Disney is felfüggeszti hirdetéseit a YouTube-on

A pedofíliavádak miatt a Fortnite fejlesztője és a Disney is felfüggeszti hirdetéseit a YouTube-on

Olcsóbb változata is van a Xiaomi új csúcstelefonjának, ráadásul a Qualcomm vadonatúj lapkakészlete került bele

Olcsóbb változata is van a Xiaomi új csúcstelefonjának, ráadásul a Qualcomm vadonatúj lapkakészlete került bele

Valóra vált a csillagászok álma: felfedeztek egy csillagfolyamot, ami szinte teljesen elfoglalja a déli égboltot

Valóra vált a csillagászok álma: felfedeztek egy csillagfolyamot, ami szinte teljesen elfoglalja a déli égboltot

Közös közleményig jutott el May és Juncker, áttörésig nem

Közös közleményig jutott el May és Juncker, áttörésig nem