szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem sikerült vonzóvá tenni a szakképzést, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium újabb változásokat vezetne be a rendszerben.

Hozzájutott egy, az innovációs tárca számára készült szakértői háttéranyaghoz a Népszava, amely szerint megint faragnának a szakképzés rendszerén, mivel annak reformja totális kudarc. Például 17 évre emelnék a tankötelezettség korábban 16 évre leszállított korhatárát.

A Szakképzés 4.0 című anyag Orbán Viktor szavait idéti, amikor a főbb célokat és a víziót mutatja be: "Magyarország 2030-ra Európa első 5 olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni". Ehhez azonban a készítők szerint elengedhetetlen a jól képzett munkaerő, hiszen a jövőben "az alacsony képzettséggel is betölthető, betanított, operátori munkahelyek száma" várhatóan nagy mértékben csökkenni fog.

A lap szerint a dokumentumban megállapítják, hogy a középfokú oktatásban a szakközépiskolák és szakgimnáziumok népszerűsége folyamatosan csökken, s "ha nem történik beavatkozás, akkor 3 év múlva 53 százalék fölött lesz a gimnázium, 33 százalék körül a szakgimnázium és 13 százalék alatt a szakközépiskola beiskolázási aránya" – idézi a Népszava az anyagot, amely a szakképzés népszerűtlenségéért a pedagógusokat és a szülőket is felelőssé teszi.

Annak érdekében, hogy a túl magas keretszámmal rendelkező gimnáziumok ne szívják fel azokat a fiatalokat, akiknek a szakmai jövőképébe jobban illeszkedne a szakgimnázium, egyebek mellett

  • megújítanák az állami szakképző intézményeket a 10 éves időszakra kidolgozott "21. századi szakképző iskola" fejlesztési programmal, amelyre évente 50 milliárd forintot költenének.
  • orientációs évfolyamokat indítanának azok számára, akik az általános iskolából kompetenciahiányokkal, bizonytalan szakmaválasztással lépnének be a szakképzésbe.
  • az általános iskolából kihullók számára műhelyiskolákat, továbbá szakképzési roma szakkollégiumokat hoznának létre.
  • megújítanák az ösztöndíjrendszert, hogy a diákok "a gazdaság szempontjából fontos" szakmákat válasszák.
  • a szakgimnáziumokat technikummá neveznék át, a technikusi képzést pedig 5 évessé tennék.
  • a 12. év végén a 4 kötelező közismereti tárgyból tennének érettségit a diákok, nem kellene 5. választható tantárgyból levizsgázniuk. Az 13. év végén tett szakmai vizsga lenne egyben az ötödik érettségi tárgy.
  • speciális életpályamodellt alakítanának ki a szakképzésben dolgozó oktatók számára, akiknek a jövedelme átlagosan 30 százalékkal marad el a piaci bérektől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!