szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor csak visszafogottan provokál, hiszen az egyetlen olyan brüsszeli politikust tette Soros György mellé a plakátra, aki idén májusban biztosan nyugdíjba vonul. A Fidesz néppárti tagsága egyébként Berlinben dől el, és Merkeléknek nem érdeke szakításig vinni a dolgot – írja az e heti HVG.

„Számunkra, politikai üzenet szempontjából, a kisebbik olasz kormánypárt, a Liga, valamint a Fidesz lenne a legértékesebb partner”

– mondja az európai parlamenti választások kapcsán a német populista párt, az AfD elnöke annak az európai újságírói együttműködésnek nyilatkozva, amelynek a HVG is tagja. Jörg Meuthen sajnálkozva gyorsan hozzáteszi: Orbán Viktor értük nem fogja elhagyni az Európai Néppártot (EPP). És a CDU épp az AfD miatt nem akarja elengedni a Fideszt a jobbközép pártcsaládból.

Aki meg akarja érteni a Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert gúnyfiguraként felhasználó magyar kormánypropaganda miatt kialakult európai botrányt, annak nem árt észben tartania: a kontinens meghatározó pártjai már a kampányra készülnek, és ilyenkor mindenki a saját hazai közönségének játszik. És sehol sincs akkora tétje Orbán újabb provokációjának, mint a német belpolitikában.

Az AfD azóta esik vissza, hogy Angela Merkel átadta a kereszténydemokrata párt (CDU) vezetését. Annegret Kramp-Karrenbauer hivatalosan is elhibázottnak minősítette a 2015-ös menekültválság kezelését, és egy sor további kérdésben félfordulatot tervez. Közben a szociáldemokraták felfedezték magukban a markánsan baloldalit (a német belpolitikával bővebben Vissza a múltba című írásunk foglalkozik a Világ rovatban). Ez az átalakulás pedig az AfD választói blokkját erodálja mindkét oldalról. A közvélemény-kutatások szerint le is csúsztak a negyedik helyre, és messze van a dobogó. Ebben a helyzetben Orbán Viktor átcsábítása komoly fegyvertény lenne az AfD részéről – elemzi az e heti HVG.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jennifer Aniston készült némi meglepetéssel az online Emmy-gálára

Jennifer Aniston készült némi meglepetéssel az online Emmy-gálára

A buszsofőrök tehetetlenek a maszkot nem viselőkkel szemben, a boltosok megkönnyebbültek

A buszsofőrök tehetetlenek a maszkot nem viselőkkel szemben, a boltosok megkönnyebbültek

Operatív törzs: az új fertőzöttek negyede 30 év alatti

Operatív törzs: az új fertőzöttek negyede 30 év alatti