Jakus Ibolya
Jakus Ibolya
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Hogyan lett Krull József kispesti villanyszerelőből III. József, a magyarok királya? A korabeli forrásmunkák szerint úgy, hogy a parlament által egy nap alatt megalapított Legitimista Légió begyűjtötte az összes magyar DNS-mintáját, lengyel papok pedig titkos akció keretében Magyarországra csempészték Jagelló Kázmér 0,15 gramm súlyú csontdarabkáját, majd a mintákat egybevető kutatók rábukkantak a derék mesterember csodálatosan tiszta Jagelló-génállományára. Míg II. József csak kalapos király volt, az Isten Ostora nevű szakközépiskolában közepes eredménnyel érettségizett szakit 38 négyzetméteres panellakásából nyomban a budai Várba költöztették, és a Duna műjegén meg is koronázták. A dicsőséges történet a korona melletti dísztárlóban elhelyezett dokumentumban olvasható, de eredetét nem az év elején megalakult Magyarságkutató Intézet jóvoltából ismerhettük meg, hanem Spiró György vetette papírra a Feleségverseny című szatirikus utópiájában. Melynek ijesztően nagy része az elmúlt 10 évben sajnálatos módon megvalósult. Mintha maga az „őstörténet megújítására” létrejött intézmény is az abszurd regény lapjairól kelt volna életre: lesz hozzá 101 fős stáb, 800 millió forint közpénz  és számos iránymutatás a történelmi alvilág nézeteit pártoló Kásler Miklóstól, aki például egy genetikai kutatás alapján kijelentette, hogy az Árpád-ház tagjai biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek. Címlapsztorink persze a komikus összevisszaságban felleli a praktikus megfontolást is, ami nem más, mint az akadémiai intézetekkel szemben alternatív kutató-, de leginkább kifizetőhelyek felállítása.

A nagy magyarokkal persze vigyázni kell – ezt, ha máshonnan nem, Esterházy Péter Így gondozd a magyarodat című hangjátékából tudjuk, mely szerint például a lakás méretének összhangban kell állnia a magyar nagyságával, ezért a legnagyobb, Széchenyi például lakótelepen abszolút használhatatlan. Bizonyára ez magyarázza a legkirályabb kortárs szerelő, Mészáros Lőrinc kastélyait és szállodáit, de, mint Fókuszban összeállításunkból kiderül, a leggazdagabb magyarnak már a Kárpát-medence is szűkössé vált, s a külpiacokról próbál az étvágyát kielégítő finanszírozáshoz és befektetésekhez jutni. A kismagyart, vagy Esterházy szavaival az összement magyart, a savó leöntése után túrónak használhatjuk, és a kormány a jelek szerint így is tesz. Dossziénkban Mellár Tamás, a KSH volt elnöke elmagyarázza, hogy miért kell hárommal elosztani azt, amit a propaganda állít a reálbér-növekedésről, a Gazdaságban pedig cikkek sorában kivesézzük, mi marad a lakáskasszák ellehetetlenítése, a cafeteriajuttatások megnyirbálása, a népegészségügyi szűrőprogramok elhalasztása és az M0-s körgyűrű befejezésének elnapolása után.

Esterházyt és Spirót a kultúrharcosok előszeretettel vádolják magyargyalázással, a Magyarország rovatunkban ismertetett MTA–Medián-kutatás szerint azonban a kulturális és tudományos elit a legnagyobb tekintélyű kulturális szereplők között értékeli őket. A kulturális ágankénti toplistákból kiderül, kik a legnagyobb író-, zenész- vagy színészfejedelmek, s hogy miként változott a kortárskánon a tíz évvel ezelőtti felméréshez képest. Szellem rovatunkban pedig olyan, magyarul most megjelent amerikai regényt ismertetünk, amelyben a próféciák a valóságot alakító algoritmusokká válnak. A címe önmagáért beszél: Végtelen tréfa.

A szerző a HVG felelős szerkesztője

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"