szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szél Bernadett, Tordai Bence és Korózs Lajos szerint a kormánynak kellene közbeavatkoznia a sztrájkolók érdekében.

Székesfehérvár járási hivatalának munkaügyi és munkavédelmi osztályán járt Szél Bernadett (független), Tordai Bence (PM) és Korózs Lajos (MSZP), hogy a helyszínen tájékozódjanak, a hivatal milyen hiányosságokat talált eddig a Hankook dunaújvárosi gyárában.

A gumigyár dolgozói lassan egy hete sztrájkolnak, a cég azonban nem hajlandó tárgyalni a bérköveteléseikről. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Népszavának arról beszélt, hogy a gyár ezzel törvényt sért: a sztrájktörvény ugyanis kötelező egyeztetést ír elő.

A három országgyűlési képviselő a hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a helyszínen akartak kiállni a dolgozók jogaiért. Úgy vélték, a nemzetközi multikra is vonatkozik, hogy ha Magyarországra jönnek, akkor be kell tartaniuk a szabályokat.

Korózs Lajos szerint a helyzetben a kormánynak kellene közbeavatkoznia, hiszen stratégiai megállapodást kötött a Hankookkal. A képviselő ezért írásbeli kérdést fog benyújtani az illetékes miniszternek, és közérdekű adatigénylést is bead, hogy megtudják, mi zajlik a gyárban. Ha pedig ez sem vezet eredményre, akkor bírósághoz fordulnak.

Szél Bernadett elmondta, hogy a hivatal főosztályvezetője szerint 2010 óta hétszer volt munkaügyi és nyolcszor munkavédelmi hatósági ellenőrzés a gyárban, sőt jelenleg is vizsgálódnak. Korábban többször is hibákat tártak fel, például a gyárban elutasították a légszennyezésmérést, működésképtelen a védőberendezés, és üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai hibák sora is előfordult.

Az eddigi bírságok 200 ezer és 5 millió között voltak, azonban az ellenőrzésnek jelen formájában a szakemberek szerint sincs visszatartó ereje.

Szabó Zsolt, PM önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy Dunaújvárosnak is stratégiai együttműködést kellene kötnie a Hankookkal, amiben világos normákat kellene lefektetnie, hogy azokat betartsa a gyár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

Májusban nyitnak a franciák

Májusban nyitnak a franciák