szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az öndefiníciója szerint újlipótvárosi szociológusprofesszor, a Kádár-rendszer kritikusa szerint a tudósnak az a dolga, hogy a legközelebb kerüljön az igazsághoz, a politikusnak pedig az, hogy választást nyerjen. Interjú a HVG-ben.

Szelényi Iván többször mondta már, hogy a mai Magyarországon hiányzik a kritikai gondolkodás. A kérdésre, hogy a tudósnak kritikusnak kell lennie, vagy arra kell törekednie, hogy azt mutassa meg, ami van, azt felelte:

Ebben liberális vagyok. El tudom képzelni, hogy vannak tudósok, akik kerülik a kritikai elemzést. Talán vérmérsékletem és életutam miatt úgy gondolom, hogy az én feladatom a kritikai elemzés. Azt kell megértenem, hogy egy politikus milyen ideológiával próbálja igazolni a hatalmát, meg kell értenem ennek a lényegét, és hogy az milyen következményekkel jár a társadalomra. Az illiberalizmus miatt ez most igen aktuális. Ez erőteljes ideológiai álláspont, és nagyon érdekel, hogy miből születik, milyen hatása van a társadalomra.

Meglátása szerint Orbán igazi politikai vállalkozó, jó érzéke van ahhoz, hogy mit akar hallani a választó, ezt kiválóan megfogalmazza, és támogatottságot szerez vele. „Tökéletes példa volt erre a migránsügy. Roppant korán felismerte, hogy hatalmas politikai tőke rejlik benne, és a magyar társadalom nagy többségét maga mögé állította. E kérdésben sokan olyanok is egyetértenek vele, akik ellene szavaznak. Csakugyan létezik a politikai vállalkozói mentalitás. A politikusnak az a dolga, hogy választásokat nyerjen, és ezt úgy érheti el, hogy meggyőzi az embereket: érdemes rá szavazni.”

Részletek a csütörtöki HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csökkenhet a tesztkapacitás a hatósági ár miatt

Csökkenhet a tesztkapacitás a hatósági ár miatt

Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart

Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart

Maszk nélkül viharzott be a Kardiológiai Intézetbe, a biztonsági őrt is megütötte egy férfi

Maszk nélkül viharzott be a Kardiológiai Intézetbe, a biztonsági őrt is megütötte egy férfi