szerző:
Tóth Richárd

Az EP-választások másnapján napirend előtt szólalt fel a parlamenti plenáris ülésén Orbán Viktor. A miniszterelnök új gazdasági akciótervet hirdetett meg. Majd jött a szokásos, szóbeli adok-kapok.

Orbán: Az európai ember az első

Orbán Viktor a beszédét azzal kezdte a pulpitusról, hogy Európában és Magyarországon is választottak vasárnap, ezért kért szót. „Az eredményeket ismerjük, rekord részvétel mellett a magyar kormánypártok rekord győzelmet arattak.” Kormányfőkét megköszönte mindenkinek, aki szavazott, Magyarország szerinte bebizonyította, „Európa a mi hazánk is”. A választók szerinte arról döntöttek, új brüsszeli vezetésre van szükség. „Olyanokat, akik számára mindig az európai ember az első.”

Csak ilyen vezetőket fogok támogatni.

Úgy tekint a vasárnapi választásra, hogy a kormány erős felhatalmazást kapott, ezt is megbízatásként tekinti, hogy Brüsszelben a változást képviselje. „Mindent meg fogok tenni ezért.” Van belpolitikai üzenet, mondta. „Nagyobb támogatást kaptunk, mint egy éve.” A magyar választók szerinte azt kérik, a politikusok ne Brüsszelt, hanem a magyarokat képviseljék.

Érdemes folytatni, amit elkezdtünk.

Orbán gazdasági adatokat sorolt hosszan, a gazdasági növekedést, a foglalkoztatottságot, a munkanélküliséget, a kereseteket emelte ki többek között. „A szegénység elleni politikában is sikereket könyvelhetünk el.” Magyarország hét éve teljesíti a maastrichti stabilitási kritériumokat, csökken az államadósság, de „az EU helyzete kevésbé rózsás.”

A gyorsuló magyar növekedés egy lassuló Európában történik.

Reális célkitűzésnek tartja, hogy a magyar növekedés nagyobb lesz, mint az EU-s, hamarosan gazdasági akciótervet terjeszt a Ház elé. Az EP-választás számára azt is üzeni, hogy a választók támogatják a Fidesz családpolitikáját. „Így állunk tehát a választások másnapján.”

Kérem mindenki támogatását, hogy Magyarország elérhesse kitűzött céljait.

A frakcióvezetők reagáltak

Először Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Azzal kezdte, hogy biztos mindenki meglátogatta egyszer a vidámparkban az elvarázsolt kastélyt, ott különböző tükrök vannak, ezekben láthatja magát az ember, máshogy és máshogy. Innen tért rá arra, hogy szerinte az EP-választások után nem került többségbe Európában az az irány, amit a Fidesz képvisel. Azt mondta Orbánnak:

ön ott életében először ellenzékbe fog kerülni. Maguk ezt elbukták, páriák lesznek Európában. Önöket a kispadra ültetik, magányosan fog lézengeni a politikájával együtt.

A kisemmizett falvak hozzák Észak-Korea eredményét, zárta.

A Jobbik frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton azt mondta, látta Orbánt a Bálna előtt vasárnap este, nem tűnt teljesen boldognak, van is rá oka. Két forgatókönyve van Orbánnak, vagy a populisták élére áll, vagy gyűlöletre apellálva kivezeti az országot az EU-ból. „Már megfenyegették önt Európában, mert nem tűrik, hogy diktatúrát építsen ki.” Gyöngyösi szerint Orbán a második forgatókönyvre készül, ki akarja vezetni Magyarországot az EU-ból. Csak azért nem veszik ezt észre a választói, mert médiadiktatúrát épített ki és hazug politikát folytat.

Kvóták nincsenek Európában, ön egy hazug miniszterelnök.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt mondta, érdemes értékelni az eredményeket, ezt a szocialisták is meg fogják tenni. Szerinte a Fidesznek nem sikerült megismételni a tavalyi eredményt, nem lett kétharmad, ami nagyon fontos üzenet szerinte.

Reményt ad sokaknak, hogy ősszel fordítsanak az önkormányzati választásokon.

Ellenzéki képviselőtársaihoz szólt, kéri, hogy ne hagyják elveszni a reményt, mivel most is volt olyan település, ahol legyőzték a Fideszt, erre lehet építeni ősszel szerinte. „Együtt közösen hozzuk el a változást. Októberben egy új ország ébredhet.”

Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta, egyetért, jön az önkormányzati választás, ennek a tétjét szem előtt kell tartani. Az EP-választásról azonban azt mondta, mindenkinek köszöni, aki az LMP-re voksolt, gratulált az új EP-képviselőnek, nagy az európai politikusok felelőssége,

eldől Európa sorsa.

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta, látszik, „Orbán más mozit néz, mint az európai politikusok.” Németh Szilárd mellette folyamatosan kommentált, 1) szerényebben, 2) ez nagyon jó, ilyeneket mondott az egykori rezsibiztos.

Orbán Szabó szerint nem tudott hatékonyan mozgósítani, de az Orbán-ellenes Európa megmozdult. Sorolja: Orbán szétverte a sajtót, a megszűnés határára sodort ellenzéki pártokat, nem tudott normálisan kampányolni az ellenzék. „Lelepleződött a hazugság, hogy ön egy nagyformátumú politikus lenne Európában.” Szabó is azt mondta, ősszel visszaszerzik, felszabadítják a fővárost és a vidéki nagyvárosokat. „Véget fogunk vetni a zsarnoki hatalomnak.”

A KDNP-s Harrach Péter is szólásra emelkedett. „Miniszterelnök úr felvázolt egy képet, ehhez szeretnék mozaikokat felvillantani.” Az ellenzékről nem szólt. Kocsis Máté (Fidesz) azt mondta, mindenki a képességéhez mérten gratulált a Fidesz-győzelemhez. Majd sorolta: minden nagy médiatermék az ellenzék szolgálatában áll. Tóth Bertalannak azt mondta: „önök eddig is a szakadék szélén álltak, most tettek egy lépést előre.” Azt mondta, Gyurcsány Ferenc itthon, felesége az EU-ban irányítja a magyar ellenzéket, a DK lett a vezető erő az ellenzéki oldalon.

Orbán újra szót kap

Jól láthatóan semmit sem tanultak – mondta, miután végighallgatta az ellenzéki felszólalásokat.

A magyar emberek döntöttek, az eredmények ismertek. „Nézzenek a táblára és tartsák tiszteletben a magyar emberek döntését”, ezt kérte az ellenzéktől.

Az EP-választást összegző cikkeinket IDE kattintva éri el. Orbán Viktor és a Fidesz nagyot nyert, de nem kétharmaddal.

(Kép: az EP-választás estéje, Túry Gergely / HVG)


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Serdült Viktória Világ

A játszmának vége, Weber kezében a Fidesz sorsa

Az Európai Néppárt ragaszkodik ahhoz, hogy a bajor politikus legyen a következő bizottsági elnök, ehhez viszont a szocdemekkel, a zöldekkel és a liberálisokkal is ki kell egyeznie. Ha rajtuk múlik a nagykoalíció, a magyar kormánypárt kezdhet csomagolni.

Lebénulhat a férfi, aki a stégről ugrott fejest a Balatonba

Lebénulhat a férfi, aki a stégről ugrott fejest a Balatonba

Nem biztos, hogy jó ötlet most MacBookot venni, újak jöhetnek

Nem biztos, hogy jó ötlet most MacBookot venni, újak jöhetnek

Autógyártás után most az akkumulátorgyártásban kell kulcspozíciót szerezni

Autógyártás után most az akkumulátorgyártásban kell kulcspozíciót szerezni

Óriásit ment Rasovszky a Balatonban

Óriásit ment Rasovszky a Balatonban

Korábban bezárnának vasárnap a boltok

Korábban bezárnának vasárnap a boltok

Ferenc pápa is megszólalt: azonnal lépni kell a globális felmelegedés ellen

Ferenc pápa is megszólalt: azonnal lépni kell a globális felmelegedés ellen