szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Országos tévében most először volt látható az a pillanat, amikor az utolsó szovjet katonák 1991. június 19-én elhagyták magyarországi főhadiszállásukat. A felvételeket Zámbó László készítette, aki Trabantjában ücsörögve várta, hogy megörökíthesse azt, amire az ország évtizedekig várt.

Zámbó László azt vette filmre, ahogy az utolsó szovjet teherautók elhajtanak a budapesti, mátyásföldi laktanyából, és ahogyan a csapatok parancsnoka, Viktor Silov távozik a villájából. A felvételeket az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorában vetítették le szombat este.

A férfi a műsorban elmondta, két éjszakán és csaknem három napon át várakozott, hogy meg tudja örökíteni a történelmi pillanatokat.

Zámbó másnap délelőtt visszament a volt főhadiszállásra, és körbenézett a területen. "Iszonyatos, hogy mit hagytak maguk után, piszkot, rendetlenséget. Az orosz katonák levetkőztek, sokan levették a katonaruhát, és fölakasztgatták a kerítésre. Kinek mi jutott, civil ruha, szétszéledtek. Nem akartak hazamenni, nyilván tisztában voltak vele, hogy itt jobb élet lesz" – mondta.

Ott volt a férfi akkor is, amikor Viktor Silov utoljára lépett ki a villája kapuján. Az altábornagy, amikor észrevette a kamerát, előbb visszatért az épületbe, majd csak rászánta magát a távozásra: kilépett az utcára, kulcsra zárta a bejáratot, aztán esernyőjét lóbálva a Volgájához lépdelt, és elindult Záhony felé.

Még aznap délután elhagyta az országot.

Az RTL Klub kereste, szerették volna megszólaltatni a Záhonytól csupán 35 kilométerre élő egykori katonát, de nem akart interjút adni.

1989 márciusában az akkori miniszterelnök, Németh Miklós egyezett meg Moszkvában Mihail Gorbacsovval a Magyarországon évtizedek óta "ideiglenesen" állomásozó orosz csapatok kivonásáról, ám a döntést nem hozták nyilvánosságra. "Lecsapott a két kezével, és azt mondta: >>Miklós, amíg én ebben a székben ülök, 1956 nem ismétlődik meg<<" – idézte Németh a szovjet pártfőtitkárt az RTL Klub XXI. század című műsorában.

Az első tízezer katona már az év márciusában kivonult Magyarországról, egy évvel később pedig hivatalos megállapodás született arról, hogy az összes katona és jármű elhagyja az ország területét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csökken az üzemanyagok ára pénteken

Csökken az üzemanyagok ára pénteken

További 9 évig vezetheti Péterfalvi az adatvédelmi hatóságot

További 9 évig vezetheti Péterfalvi az adatvédelmi hatóságot

Koronavírusos gócpont lett Kecskemét a polgármester szerint

Koronavírusos gócpont lett Kecskemét a polgármester szerint