szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Baross utcai megállónál felállított konténerpihenőben ért áramütés egy villamosvezetőt.

Áramütés ért egy BKV villamosvezetőt szombaton, amikor kinyitotta a Baross utcánál a fémkonténerben kialakított végállomási pihenő ajtaját – közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

A szervezet úgy tudja, az elmúlt napokban több ott dolgozót is megrázott már a 4-es, 6-os Baross utcai megállójánál ideiglenesen felállított konténer, mert az árammal is ellátott helyiséget nem földelték le. Az ideiglenes konténerre a 4-es, 6-os vonalának újabb felújítása miatt van szükség.

A szombaton szerencsétlenül járt járművezetőt 160 volt erősségű áramütés érte. A balesetet szenvedett járművezetőt a mentők megfigyelésre kórházba szállították.

Az EKSZ elnöke, Naszályi Gábor az utólagos mérés eredményeit és a véletlenek egybeesését magyarázó szakértőkre hivatkozva azt mondta, azért volt "csak" ekkora a kollégája testén átfutott áram, mert a szerencsétlenség pillanatában még a fémlépcsőn állt, fogta a talajjal érintkező korlátot, amikor már nyitotta az ugyancsak fém ajtót, vagyis leföldelte a 220 voltot, amelyet a BKV a konténerben kialakított végállomás üzemeltetéséhez egy lengő hosszabbítóval vezettek be, s amely az oldallemezeken is "áthúzott".

Naszályi szerint az a gond, hogy szabálytalanul kötötték be a 220 voltot, nem volt leföldelve.

©

A BKV az eset után kikötötte az áramot a létesítményből, s mivel így a mosdót sem lehetett használni, felállított egy zár nélküli, vagyis bárki által használható mobil illemhelyet. Az áramtalanítás után természetesen a hűtő sem működött, ezért a szakszervezet szerint a rekkenő hőségre való tekintettel a cég egyik illetékese küldött összesen két üveg vizet az ott dolgozó hat embernek.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet magyarázatot és a vétkesek felelősségre vonását várja, és az eset kivizsgálását kezdeményezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!