szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszavonta az engedélyt a közgyűlés, mert szerintük az uszító tartalom nem méltó a város nevéhez.

Visszavonta a városnév használatát egy ingyenes hetilaptól az ellenzék Szombathelyen – közölte az RTL Klub Híradója. Az eddig Szombathelyi Hírlap néven megjelenő újság szerintük a Fidesz propagandalapja és uszító hangneme miatt méltatlan a város nevére. A tartalom egyébként még az egyik fideszes alpolgármester szerint is vállalhatatlan.

A hetilap kiadójának vezetője a fideszes polgármester kommunikációs munkatársának felesége. A főszerkesztő pedig már az első számba írt köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy „nem kívánják magukat objektív, független lapként meghatározni”. A róla megjelent cikk miatt egy szombathelyi újságíró korábban pert is indított, amit első fokon meg is nyert.

A helyi fideszesek szerint a lépés korlátozza a vélemény- és szólásszabadságot. Lendvai Ferenc, a párt helyi frakcióvezetője például úgy véli, hogy az ellenzéknek meg kell szoknia a stílust, amit nekik más sajtótermékektől – például a nyugat.hu-tól - el kell tűrniük.

A városban az ellenzéknek fél éve van többsége, a laptól egy hónapja vonták vissza a névhasználati jogot, de akkor a döntést a polgármester megvétózta. Kedden újra tárgyalták az ügyet, ahol a közgyűlés képviselői ismét megtiltották a lapnak, hogy használja Szombathely nevét. Mivel a polgármester másodszorra nem vétózhat, a döntés érvénybe lépett.

Az RTL Klub információi szerint a kiadó még nem döntötte el, milyen néven adják ki a következő számot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen utazhatnak az alsósok a helyközi és a BKK-járatokon az iskolák újranyitása után

Ingyen utazhatnak az alsósok a helyközi és a BKK-járatokon az iskolák újranyitása után

Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa

Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa

Eltávolítják a lengyel ombudsmant

Eltávolítják a lengyel ombudsmant