szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az M3 metróvonal rekonstrukciójának egyik alapvető célja, hogy az azbesztmentesítés teljes körűen megvalósuljon, és minden egészségre káros anyagtól megtisztuljon a metró területe.

2019 áprilisa óta zajlanak a felújítási munkálatok a 3-as metró déli szakaszán, ahol a bontási munkák során eddig nem ismert azbeszttartalmú szigetelést találtak június elején - írja a BKK közleménye.

Az érintett munkaterületet azonnal lezárták, és mindent megtettek azért, hogy megakadályozzák a kiporzást. A munkát végző vállalkozó független, akkreditált laboratóriumi vizsgálatot rendelt el.

Az azbesztmentesítés szigorú szabályait a 12/2006. (III.23.) EüM rendelet rögzíti, a munkavégzést az illetékes hatóságok rendszeresen ellenőrzik. A vállalkozó az előírásoknak megfelelően azbesztmentesítésre jogosultsággal rendelkező szakkivitelezőt bízott meg a terület hermetikus lezárásával és az azbesztmentesítési feladatok előkészítésével. A megbízott kivitelező az azbesztmentesítéshez előírt munkatervet benyújtotta a területileg illetékes Budapest Főváros Kormányhivatala Munkavédelmi és Munkaügyi Főosztály Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályára, és ezzel egyidejűleg elkezdte a mentesítéshez szükséges berendezések telepítését.

Az azbesztmentesítés folyamatának első lépéseként az érintett területet negatív nyomás alá helyezett zónával veszik körül, amelyből levegő csak a háromfokozatú, „H” jelű (HEPA) szűrőn keresztül hagyhatja el a mentesítés alatt álló munkaterületet.

Az azbesztmentesítés az állomások teljes feszültségmentesítése mellett végezhető, így a zóna 24 órás üzemeltetését és a negatív nyomás folyamatos fenntartását külső energiaforrás, felszínen telepített aggregátor biztosítja, ami az éjszakai órákban zajterheléssel járhat. A kivitelező a környezeti adottságokhoz alkalmazkodva hangszigetelő anyagok alkalmazásával és a telepítési helyszín körültekintő megválasztásával próbálja a zajterhelést minimalizálni. 

Az azbesztmentesítés során a lakosság kizárólag az áramfejlesztő hanghatását érzékeli.

Az első helyszín: Pöttyös utca metróállomás

A mentesítés kezdete: 2019. június 27. (csütörtök) 8:00 óra

A mentesítési eljárás során a munkavállalók az előírt túlnyomásos légzésvédőben, egyszer használatos védőruhában, háromkamrás zsilipen keresztül jutnak be a zónába, kifelé jövet pedig a középső kamrában kötelező a zuhanyozás. A szennyvizet vízkezelő egységben szűrik, csak ezt követően vezethető be a csatornahálózatba. Az egyszerhasználatos védőöltözet a zónában marad, majd veszélyes hulladékként kerül elszállításra. A zónában összegyűjtött veszélyes hulladék hermetikusan lezárt zsákokban, úgynevezett anyagkiadó zsilipen hagyja el a mentesítő zóna területét, melynek elszállítása és ártalmatlanítása is engedélyhez kötött. Az intézkedésektől függetlenül az akkreditált laboratórium is rendszeresen ellenőrzi a mentesítő zónán kívül a levegő szennyezettségét. Az azbesztmentesítés akkor tekinthető befejezettnek, ha az úgynevezett „tisztasági mérés” eredménye a zónán belül nem haladja meg a 0,01 rost/cm3 határértéket.

A szigorú szabályok betartásával az azbesztmentesítési folyamat nem jelent kockázatot sem a környezetre, sem a mentesítést végzőkre. Műszaki ellenőr felügyelete mellett a vállalkozó és a szakkivitelező folyamatosan tájékoztatja a hatóságokat és a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóságát az eljárásról és a laboratóriumi vizsgálatok eredményéről.

Az M3 metróvonal építésekor 1970-1990 között a középületek, ipari létesítmények esetén előszeretettel alkalmaztak azbeszt származékokat. A kitűnő hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező azbeszt világszerte közkedvelt építőanyagnak számított, egészségkárosító hatása később vált ismertté, Magyarországon 2005 óta tilos a használata. Az Európai Uniós szabályoknak megfelelően épületek bontásakor kötelező azbesztazonosítást és szórtazbeszt-mentesítést végezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!