szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elhalasztották a szavazást Bocskor Andrea, Trócsányi László és Hidvéghi Balázs jelöléséről. Gál Kinga alelnök lett a biztonságpolitikai albizottságban.

Deutsch Tamást megválasztotta alelnökének az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága, a többi fideszes EP-képviselő azonban nem örülhetett. A képviselők elhalasztották a szavazást Hidvéghi Balázs (LIBE Állampolgári jogi, belügyi bizottság), Bocskor Andrea (CULT Kulturális és oktatásügyi bizottság) és Trócsányi László (AFCO, Alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság) jelöléséről is.

Deutsch megválasztását 11-6 arányban fogadták el a szakbizottság tagjai, hárman tartózkodtak. Párttársai egyébként a többi között azzal méltatták, hogy

az elmúlt időszakban rengeteget tett a korrupció ellen.

Deutsch két és fél évig töltheti be a posztot.

Az Európai Parlament szociáldemokrata és liberális frakciója már korábban bejelentette, hogy az összes alakuló bizottságban le fogják szavazni a Fidesz és a lengyel jog és Igazságosság képviselőit. Döntésüket azzal magyarázták, hogy a két párt aláássa az Európai Unió közös értékeit. A volt lengyel miniszterelnök, Beata Szydlo jelölését valóban le is szavazták a Foglalkoztatásügyi és Szociális bizottságban.

A LIBE, a CULT és az AFCO bizottságokban, ahol magyarok voltak, már nem is jutottak el idáig, mert mindhárom esetben elhalasztották a szavazást azokról az alelnökökről, ahova az Európai Néppárt fideszeszes jelöltet terjesztett elő. A LIBE bizottságban - amely tavaly megszavazta a Sargentini-jelentést - öt perc szünetet kellett elrendelni, miután a Zöldek saját jelöltet állítottak a harmadik alelnöknek nevezett Hidvéghi ellen. Ezután döntött úgy az Európai Néppárt, hogy átgondolja a helyzetet, és a szavazás elhalasztását kéri. A negyedik alelnökről viszont szavaztak a tagok.

Még várnia kell
©

Hasonló okból kértek halasztást a kulturális bizottságban is, a képviselők a fideszes jelölt elleni tiltakozás miatt szerették volna elkerülni a konfliktust. Ezért Bocskor Andreáról július 23-án szavaznak. Az alkotmányügyi bizottságban viszont már el sem jutottak Trócsányi Lászlóig, ott első alelnök, a flamand nacionalista Gerolf Annemans jelölése okozott botrányt. Mivel a titkos szavazáson Annemans alulmaradt egy német szociáldemokratával szemben, a másik három alelnökről, köztük Trócsányiról elhalasztották a szavazást.

A biztonságpolitikai albizottságban (SEDE) este hat előtt döntöttek Gál Kinga jelöléséről, akit végül megválasztották második alelnöknek. Érdekesség, hogy mind Deutsch, mind pedig Gál esetében titkos szavazást kért a szociáldemokrata frakció, így nem tudni, hogy kik szavaztak igennel és kik nemmel a fideszes EP-képviselőkre.

Persze a nap nemcsak a fideszesekről szólt: Ujhelyi István (S&D), harmadik alelnök lett a Közlekedés és idegenforgalom bizottságban.

Az Európai Parlamentben nindegyik szakbizottságnak egy elnöke és négy alelnöke van. Az egyes bizottságok elnökségének a parlamenti erőviszonyokat kell tükröznie. Nem lehetséges például csak nőkből, vagy csak férfiakból álló elnökséget felállítani, vagy nem jöhet az egyes bizottságok összes alelnöke egyetlen tagállamból.

A frakcióvezetők múlt héten megállapodtak róla, hogy melyik posztokra kiket jelölnek. A szakbizottságok tagságának is jóvá kell hagynia ezeket a jelöléseket – erre kerül sor szerda délután Brüsszelben. Ez a jóváhagyás a legtöbb esetben csak formalitás, viszont többször volt már rá példa, hogy jobboldali, EU-ellenes jelölteket nem támogatott a szakbizottság tagsága, a frakcióvezetői szinten történt előzetes megállapodás ellenére sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!