szerző:
Tetszett a cikk?

Már nemcsak a Czeglédy-ügyben eddig eljáró megyei főügyészség, hanem annak fellebbviteli főügyészsége is beszállt abba a jogi csatába, ami az erősen átpolitizált büntetőügy mielőbbi folytatásáért zajlik. A baloldali politikus szerint ez várható volt, de ha a bíróság elé akarják vinni, akkor szerinte kénytelenek lesznek újra nekigyürkőzni a vádemelésnek, miután az EP-választáson szerzett mentelmi joggal meg tudta hekkelni az eljárást.

Június végén a hvg.hu írta meg, hogy jogi patthelyzet alakult ki, nem tudja folytatni a Czeglédy Csaba elleni büntetőeljárást a Szegedi Törvényszék, mert a büntetőeljárási törvény alapján az megszűnt, így egy már lezárt ügyet értelemszerűen nem lehet továbbvinni. Az eljárást vele szemben azért kellett megszüntetni, mert Czeglédy a Demokratikus Koalíció EP-listáján szerepelt, így átmenetileg mentelmi jogot szerzett. Az EP-választás után az ügyészség azonnal folytatni akarta a 2015 óta zajló eljárást, de a bíróság ezt az előbbi okból elutasította, vagyis elakadt az eljárás, az csak Czeglédy társaival szemben ment tovább.

A fellebbviteli ügyészség is kéri a bíróságtól a folytatást

A Csongrád Megyei Főügyészség kitart amellett, hogy a büntetőügyet simán folytatni lehet, és kell is, e mellé állt most be az egy fokkal feljebb található Szegedi Fellebbviteli Főügyészség is, jelezve, hogy egyetért a megyei vádhatósággal.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség csütörtökön közleményben tudatta, hogy indítványozták a „Humán Operátor Zrt. féle” büntetőeljárás folytatását „dr. Cz. Cs. A.” ellen, a monogram a baloldali politikus-jogász nevének rövidítése. Ahogy megírtuk, a Czeglédy-ügyet hivatalosan már nem is hívhatják így, át kellett keresztelni a korábban „Czeglédy Csaba és társai ellen” bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyó eljárást „Cs-né. I. J. és társai ellen” folyó büntetőügyre.

A fellebbviteli főügyészség emlékeztet rá, hogy a főügyészség már fellebbezést jelentett be a bíróság döntése ellen, amit részükről fenntartanak, és „a Szegedi Ítélőtáblához megküldött másodfokú átiratban” ennek megváltoztatását és a büntetőeljárás folytatásának elrendelését indítványozzák.

Új vád nélkül nem fog menni Czeglédy szerint

„Rendkívül meglepődtem, hogy a fellebbviteli ügyészség is egyetért, és ezek szerint a megyei főügyészséghez hasonlóan azon a véleményen vannak, hogy új vádemelés nélkül folytatódjon velem szemben az eljárás” – reagált ironikusan Czeglédy Csaba arra utalva, hogy várható volt a vádhatóságok felsorakozása a mielőbbi folytatás mellett. „Ezek szerint nem hazudtolják meg magukat, kitartanak egy olyan jogi koncepció mellett, ami legfeljebb az 1950-es években volt divat” – jegyezte meg.

„Mivel velem szemben a büntetőeljárás megszűnt, nem tehetnek mást, újra kell kezdeniük elölről, a nyomozati szakasztól, vagyis újra meg kell történnie a vádemelésnek is. Ennek semmi akadálya nincsen, azonban tudtommal egy jogállamban törvényes vád nélkül senki nem állítható bíróság elé” – mondta Czeglédy.

Kósa Lajos indítványára az Országgyűlés azóta elfogadta a "lex Czeglédy" néven emlegetett törvénymódosítást, amely kimondja: a mentelmi jog nem illeti meg azokat a képviselőjelölteket, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban, kényszerintézkedés hatálya alatt állnak, illetve ellenük a vádemelés még a jelöltté válás előtt megtörtént.

A vádirat szerint a Czeglédy által irányított bűnszervezet vállalkozásoknak, köztük több Magyarországon működő multinacionális cégnek közvetített diákmunkaerőt 2011-től 2017-ig. Az ügyészség szerint Czeglédy iránymutatásai alapján olyan számlázási láncolatot hoztak létre, amelynek az alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok voltak, a legfelső szintjén pedig a Humán Operátor Zrt. állt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 30 napra felfüggesztették a gödi polgármestert

Újabb 30 napra felfüggesztették a gödi polgármestert

Prágában ment neki Kínának az amerikai külügyminiszter

Prágában ment neki Kínának az amerikai külügyminiszter

Olcsóbb változat is jöhet idén a szuperchipből

Olcsóbb változat is jöhet idén a szuperchipből