szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bocsánatkérést követelnek a cikk szerzőjétől.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményben tiltakozik a Pesti Srácokon megjelent cikk ellen, amelyben azt írták, "tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni".

Mint arról beszámoltunk, a jobboldali lapban Vésey Kovács László írt cikket a Coca-Cola elfogadást hirdető reklámplakátjaival kapcsolatban, amelyben azt írta, tolószékes emberekről szóló hirdetéseket sem akar látni, mert bár "nem gyűlöljük a mozgássérülteket", "nem hazudjuk azt magunknak meg másoknak, és főleg nem tömjük a gyerekeink fejét olyan hülyeséggel, hogy tolószékben élni ugyanolyan természetes, mint két lábon sétálni, és nem rosszabb, csak más".

A MEOSZ a közleményében határozottan visszautasít minden olyan megnyilvánulást, amely a mozgáskorlátozott, kerekesszékes emberek emberi méltóságát sérti, és tiltakozik a közösségüket érő jogsértő, kirekesztő és megalázó kinyilvánítások ellen, a Pesti Srácok írását pedig

mélységesen sértőnek és felháborítónak tartják.

A közleményben kitérnek arra, hogy Magyarország az Alaptörvényben deklarálta a mozgáskorlátozott embereket megillető jogokat, emberi méltóságuk védelmét, és külön intézkedésekkel védi a fogyatékkal élő embereket, így az érdekükben tett intézkedések állami kötelezettségek, és nem egyéni kegy gyakorlása, a mozgáskorlátozott embereket pedig ugyanazok a jogok illetik meg, mint a társadalom többi tagját, beleértve a közösségi életben való részvételt is.

A mozgáskorlátozottság egy állapot, amivel élni és megélni kell a mindennapokat, úgy, ahogy azt, minden ember teszi. A kerekesszékes emberek nem kérnek sajnálatot, csak ugyanazokat a törvényben biztosított jogokat, mint a társadalom valamennyi tagja. Elvárjuk, hogy a mozgáskorlátozott embereket, az ő helyzetüket ne használják fel gyűlöletkeltés céljára, a cikk írója pedig kérjen bocsánatot a kerekesszékes emberektől!

- írják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A saját rokonait ülteti a miniszteri székekbe Srí Lanka új elnöke

A saját rokonait ülteti a miniszteri székekbe Srí Lanka új elnöke

Bodolai és a volt indexesek is folytatják a tanítást az ELTE-n

Bodolai és a volt indexesek is folytatják a tanítást az ELTE-n

Technikai hibák sora nehezítette az állami informatikai képzés záróvizsgáját

Technikai hibák sora nehezítette az állami informatikai képzés záróvizsgáját