szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öt magyar Gripen a NATO-szövetség részeként védi a Baltikum légterét, főleg az oda berepülő orosz gépek miatt riasztják őket.

Május elseje óta magyar Gripenek védik a Baltikum légterét, azóta 42-szer kaptak éles riasztást a magyar vadászgépek - számolt be az RTL Klub Híradója.

A magyar gépek a litvániai Siauliai katonai repterén állomásoznak, innen védik a balti országok légterét, ugyanis Észtországnak, Lettországnak és Litvániának nincs saját vadászgépe, ezért a NATO-szövetségeik segítenek nekik a légtér védelmében.

A Gripeneket jellemzően azonosítatlan orosz katonai repülők miatt riasztják, ezek ugyanis gyakran nem kommunikálnak, nem azonosítják magukat, vagy nem adják le a repülési tervet, ami ez azért veszéley, mert a polgári gépek így nem számítanak a katonai repülőkre.

A Magyar Honvédség 95 katonával és 5 Gripennel van Litvániával, de igyekeznek a légierő összes pilótájának lehetőséget adni a kiutazásra, mert Magyarországon nincs lehetőség élesben orosz repülőket igazoltatni, és így többet tudnak gyakorolni is kiképzési repüléseken más NATO-tagállamok gépeivel, ami nagy tapasztalat a pilótáknak.

Magyarország második alkalommal védi a Baltikum légterét, a megbízatás szeptemebr 2-ig tart, legközelebb pedig 3 év múlva, 2022 őszén védik majd ismét magyar gépek a balti légteret.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Prágában ment neki Kínának az amerikai külügyminiszter

Prágában ment neki Kínának az amerikai külügyminiszter

Egy 1966-os Ferrari lett a legdrágább, online aukción eladott autó

Egy 1966-os Ferrari lett a legdrágább, online aukción eladott autó

Biztosan láthatunk magyar játékost is az esti BL-meccsen

Biztosan láthatunk magyar játékost is az esti BL-meccsen