szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Főtáv beruházása hét hónapos csúszásban van.

Szeptemberre sem áll helyre teljesen a közlekedési rend, marad a dugó a budapesti belvárosban, a többi között a Szabad sajtó úton folyó építkezés miatt – írta a 24.hu.

A lap szerint a helyzet rosszabb is lehet, ha ősszel lezárják a Lánchidat, és megkezdik a felújítást, ami legalább másfél évre megbénítja a környéket.

A Szabad sajtó úti alagútépítés része a fővárosi hőgyűrű kialakítását célzó 40 milliárdos gigaprojektnek. Ennek célja, hogy közintézményeket, üzleti ingatlanokat és társasházakat gázról távfűtésre állítsanak át, hogy csökkenjen a porszennyezés a városban.

A projekt egyik legnagyobb része a Kéménymentes Belváros nevű, 5 milliárdos beruházás. Az építkezés nyomvonala a Rác fürdőtől a Döbrentei tér érintésével, az Erzsébet híd alján át a Március 15. téren, a Kossuth Lajos utcán a Városháza utcáig tart, megépítése azonban tavaly nyár óta bénítja a forgalmat a Rákóczi út–Erzsébet híd–Hegyalja útvonalon.

A lap rákérdezett arra, hogy az eredetileg 2019. április 30-ára tervezett befejezés miért csúszik. A Főtáv előre nem látható okokkal magyarázta ezt, többek közt azzal, hogy a régészeti szakmunkák elhúzódtak. A Dunán levonult árvíz, illetve a dunai hajóbaleset szintén többhetes csúszást okozott – írták még a lap kérdésére.

A Főtáv azt állítja, hogy a projekt készültségi szintje jelenleg 87 százalékos.

A társaság közölte azt is, hogy a távhővezeték üzembe helyezése egybeesik a fűtési szezon kezdetével, azaz október 15-től működésre alkalmas lesz a rendszer. Megjegyezték, hogy a Kossuth Lajos utcában a sávelhúzással járó forgalomelterelés megszűnt az iskolakezdésre, és ugyancsak az iskolakezdésre visszakapták az autósok a Március 15. teret, ahol újra lehet a hídra le- és felhajtani. A Szabad sajtó úton található forgalomelterelés pedig egy sávra szűkült a munkaterület végső visszaállításáig. Ugyanakkor hozzátették:

az eredeti állapot visszaállításának tervezett határideje december 2.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Két évig is eltarthat a Lánchíd lezárása

Ősszel elvileg már el kellene kezdődnie a munkának, de még csak most fog lejárni a közbeszerzés, amelyben kivitelezőt keresnek. Szakértők szerint nem is tartható a 18 hónapos határidő.

Megérkezett a Mercedes EQS, a márka elektromos überlimuzinja

Megérkezett a Mercedes EQS, a márka elektromos überlimuzinja

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában

Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra

Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra