Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nézzük például Zalaegerszeget.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

A 2019-es önkormányzati választási kampány már eddig is sok újdonságot hozott. Ilyen nóvum, hogy a kamuösszefogások meg kamupártok ellenzéki divatja után megjelentek az álcázott fideszes jelöltek is. Soha nem volt még ilyen: dugdossák a narancslogót, mintha csak arra kérte volna őket Habony Árpád, hogy ne provokáljanak, ezt a hivalkodó kormánypártiságot inkább csinálják otthon, a négy a fal között.

Vannak helyek, ahol civilkedő-lokálpatrióta álcában jönnek, mint Újpest fideszes polgármestere, Wintermantel úr, akiről érdemes elmondani, hogy fideszes, mindig is az volt, tehát fideszes, sőt bosszantására és egyben a valóságot tisztázandó újra leírom, amit ő titkol és szinte szégyell, tehát az újpesti polgármester, bár ez a plakátjairól alig derül ki, de fideszes. A trükkje egy hibrid jelölőszervezet, a „WZS-ÚE-Fidesz”. Ez a „Wintermantel Zsolttal Újpestért Egyesület”, a „sima” Újpestért Egyesület, illetve a Fidesz összefogása. Ott van aztán a szegedi álfüggetlen fideszes jelölt, Nemesi Pál, akinek a plakátjain inkább valami „Freakout Media Services Kft.” szerepel kiadóként, mintsem elismerjék, hogy ő egy, a Fidesz-központból épített és mozgatott marionett. Ja, és az egyik csapattag a Fedettpályás Orbán Viktor Váltókávézásban

De a legnagyobbat a terepszínű jelölésben eddig kétségkívül Zalaegerszegen gurították. Itt is egy fideszes, regnáló polgármester újrázna, Balaicz Zoltánnak hívják. Egy, adjuk meg, helyben népszerű politikus – ahogy egyébként az újpesti Wintermantel is azért dönthetett a pártlogó helyett a személyes kampány mellett, mert a közösségben elismertebb, mint a pártja. De Balaicz jelölő-szerelvénye sokkal abszurdabb, ez:

„Fidesz-KDNP – Balaicz Zoltán Jelöltje”

Nem tudom, világos-e? Zalaegerszegen létrehoztak egy civil szervezetet, Balaicz Zoltán Jelöltje Egyesület néven. Fogalmam sincs, hogy az agro-influenszerkedés mellett mennyire aktív még egy korábbi témájában Lázár János, de vethetne egy pillantást erre a kétségkívül álcivil, kizárólag politikai célokat szolgáló szervezetre. Létrehoztak egy egyesületet, melynek alapszabályban rögzített célja, hogy „megválasztott képviselőin keresztül részt vegyen Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának munkájában”. Ennyi! Sőt, még „ennyibb”, mert teljesen világos, hogy ilyen bohócnévvel, hogy tudniillik napirend előtt hozzászól a Jelöltje képviselője, nem fognak szerepelni.

Ellenben így igyekeznek átcsomagolni a fideszes jelölteket. Amolyan szamárvezetőként ugyanis oda lesz írva mindegyikük mellé a szavazólapon, hogy helló, na, ő a Balaicz Zoltán jelöltje. Ide kell húzni! Ezzel pedig egyszerre csinálunk bohócot az egyesülési jogból és a civil szférából, a választásból és az azon indulókból. Kíváncsi vagyok, meddig lehet ezt fokozni? Rákap-e az ellenzék is? Felkerül-e öt év múlva a szavazólapra a „Szeretem a Túró Rudit” egyesület, az „Iksz, Ha Kanos Vagy” alapítvány, vagy a „Minden Politikus Tolvaj” szakszervezet? Esetleg a Szavaz Fallosszal Mozgalomnak már előre odarakják a logót is?

Nonszensz az egész. Ezek a valódi bohócjelöltek, akik megválasztásuk esetén majd öt éven át pironkodhatnak a hülye nevű, kamu egyesületük miatt. Ha van pozitívum a sztoriban, az talán az, hogy a jelek szerint Zalaegerszegen a jó polgármester (és Balaicz nyilván az) sokkal fontosabb, mint a Fidesz, illetve az ott élők személyre és nem pártra akarnak szavazni. Csak így tovább, és egyszer talán a helyi közösségeket mindenhol újra a helyiek vezetik, nem a pártközpontok hatalmi és finanszírozási bázisaiként működnek majd.

Persze, ha a következő két évben a Fidesz nem radírozza ki kétharmaddal az egészet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!