szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meglehetősen lassan mozdult rá a győri ellenzék az elmúlt évek legnagyobb botrányára.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Öt évvel ezelőtt 61 százalékkal nyert Borkai Zsolt Győrben, kérdés, hogy a szexbotrány, a drogozás vádja (amelyről képek nem kerültek elő), illetve az egyre erősebb korrupciógyanú mennyire tépázza meg tekintélyét. A gyanús üzleti ügyekről évekkel ezelőtt is írt már a sajtó, ezek most újra, alaposabban feldolgozva kerültek elő.

Az ellenzék ilyen fejlemények után tálcán kaphatta volna a várost, ám elég lassan reagáltak. Glázer Tímea DK-s politikus, a közös ellenzéki polgármester-jelölt csak szerdán tett közzé egy videonyilatkoztatot, melyben elítélte a történteket.

Kedden még azt nyilatkozta, magánügynek tartja a felvételt, "nőként és anyaként nehéz megszólalnia", és amíg korrupciós ügyekre vagy a drogozásra nincs bizonyíték, a politikának nincs dolga az üggyel. A szerdán közzétett felvételen azt magyarázta, azért várt napokig, mert felelősen akart cselekedni, tisztán akart látni.

Biztos akartam lenni abban, hogy Borkai története nem valami szóbeszéd, lejáratás, hanem a színtiszta igazság.

Glázer arról is beszélt, csalódott Borkaiban, szerinte szégyent hozott a városra.

Lehet, nem vagyok elég tapasztalt városvezető, de soha nem hoznék ilyen mérhetetlen szégyent a városra.

Úgy tudjuk, ezt a videót kedden – egy nappal Borkai részleges beismerése után – vették fel, de csak mára készült el, ezért tették ki ma. Glázer nem akart beszélni arról, miért csúsztak meg a kommunikációval, Pollreisz Balázs szocialista politikus – akire kiosztották az ügy kommunikálását – azt mondta,

Glázer nőként nem akarta pozicionálni magát ebben az erkölcstelen gusztustalanságban,

de Borkai nyilatkozata után mégis úgy érezték, meg kell szólalnia. Megkérdeztük, hogyan akarják kihasználni a Borkai-ügyet, mire Pollreisz azt mondta, a különböző kitelepüléseken beszélnek majd erről az emberekkel, szombaton pedig a Momentum szervez tüntetést a városba.

Beszéltünk az összefogás más résztvevőjével is, aki azt mondta, a legtöbb párt Budapest-központú,

nyilván nem a győri kampány volt a legacélosabb.

Önmaguktól sem tudtak volna gyorsan reagálni, és helyben is volt dilemma abban, mennyire álljanak bele az ügybe, Glázert úgy jellemezte, hogy "nem a legbeleállósabb jelölt", ami a botrány előtt mindegy is lett volna: "nem volt nyerhetőnek elkönyvelve Győr". Elmondása szerint két napig zajlott a belső vita arról, hogyan reagáljanak az ügyre – ezeket Pollreisz nem akarta kommentálni –, szempont volt az is, hogy ne kössék a botrányt ellenzéki párthoz, hogy ne lehessen egy szimpla lejárató-kampánynak, kitalációnak beállítani, mert az gyengítette volna az információkat.

Ezt idő volt felülírni. Minden párt elkezdett lépegetni, négynapos fáziskésésben vagyunk.

A DK sajtófőnökénél is rákérdeztük a helyi kommunikációra, mire azt a választ kaptuk, a jelölt nem akart kapkodni, felelősen akart megszólalni, és miután közös polgármesterjelölt, sokakkal kellett egyeztetnie.

Az is érdekes, hogy Borkai-ügyben nem helyi politikusok fordultak az ügyészséghez, hanem Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő tett feljelentést, hogy kiderüljön, történt-e szexuális kényszerítés, a Demokratikus Koalíció szóvivője pedig a korrupció gyanúját vizsgáltatná ki. Pollreisz ezzel kapcsolatban annyit mondott, ők még várják a bizonyítékokat, hogy feljelentést tudjanak tenni. A helyi jobbikosok a botrány kellős közepén kiszálltak az összefogásból, amit Pollreisz tegnap úgy kommentált, "Borkai fiúkat is vesz, nem csak lányokat".

Borkai Zsolt győri polgármester botrányáról itt olvashatnak bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc – csak néhány város, ahol gond van a levegőminőséggel

Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc – csak néhány város, ahol gond van a levegőminőséggel

Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája

Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája