szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi szóvivője gyorsan neki is ment az Európai Bizottság leköszönő elnökének.

Hosszú interjút közölt az Európai Bizottság leköszönő elnökével a Frankfurter Rundschau, a jelek szerint azonban Jean-Claude Juncker szavaival nem mindenki értett egyet: Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi szóvivője a Twitteren támadt neki a politikusnak. Kovácsot az borította ki, amikor Juncker arra válaszolt a riporternek, utólag hogyan értékelné a német kormány reakcióját a 2015-ös menekültválságra.

„Merkel nem kinyitotta a határokat, hanem nem zárta őket be. Ez nagy különbség. Ha lezárta volna a határokat, azzal lehetetlen helyzetbe hozta volna Ausztriát és Magyarországot, több százezer ember rekedt volna az Alpokban és a Keleti pályaudvaron.

Orbán Viktornak ezért inkább köszönetet kellene mondania a német kancellárnak, nem pedig kritizálnia” – mondta Juncker.

Kovács Zoltán nem késlekedett sokat a válaszával, a Twitteren felháborodottan azt írta: Merkel senkivel nem konzultált és olyan döntéseket hozott, amikhez nem volt joga.

Ennek még mindig nyögjük a következményeit, miért kellene hát hálásnak lennünk: Azért, hogy a több százezer bevándorló nem hajlandó integrálódni vagy hazamenni? – írta Kovács.

A Frankfurter Rundschau interjújában nem csak a menekültválságról esik szó, Juncker azt is elárulta benne, hogy ha lejár a mandátuma, „gyorsabban fogja elhagyni Brüsszelt, mint Nagy-Britannia az EU-t”. A bizottság elnöke ugyanakkor elismerte, hiba volt távol maradnia a brit belpolitikai vitáktól a Brexit-népszavazás előtt, mert rengeteg hazugság terjedt az Európai Unióról. Azt azonban nem gondolja, hogy az európai projekt veszített volna a vonzerejéből, viszont az uniós politika olyannyira bonyolulttá vált, hogy könnyű volt a populisták céltáblájává válni.

Észak-Macedóniáról és Albániáról úgy gondolja, a két ország mindent megtett, amit kértek tőlük, és készen állnak a csatlakozásra.

Észak-Macedónia még a nevét is megváltoztatta. Képzeljük el, milyen lenne, ha Luxemburgtól vagy Németországtól kérné ezt valaki – mondta Juncker.

Mandátuma alatt egyébként a legjobban a görög válság miatt aggódott. Nagyon elszomorította, hogy voltak olyan európai kormányok, melyek gondolkodás nélkül kidobták volna Görögországot az eurózónából, amikor annak beláthatatlan következményei lettek volna. Juncker az interjú végén még arra is válaszolt, mit szól ahhoz, hogy folyamatosan az alkoholproblémájáról pletykálnak.

Az elején még nagyon zavart, de most már nem érdekelnek a vádaskodásoknak. Nem kényszerítheti térdre Trumpot, aki részegen megy a Fehér Házba. Sokan, akik még nem jártak a Fehér Házban, egyáltalán nem is mehetnének oda, mert állandóan részegek – csapta le a magas labdát Juncker.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lovagi címet kaphat Lewis Hamilton

Lovagi címet kaphat Lewis Hamilton

„Ebben az országban eléggé elvesztettem a hitemet. A Kékkör sokat visszaadott belőle”

„Ebben az országban eléggé elvesztettem a hitemet. A Kékkör sokat visszaadott belőle”

Akik vállalták a kockázatot: Covid-oltást tesztelőkkel beszéltünk első tapasztalataikról

Akik vállalták a kockázatot: Covid-oltást tesztelőkkel beszéltünk első tapasztalataikról