szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Trócsányi László már gratulált, a Zöldek azonban nem támogatják a magyar jelöltet.

Nem támogatják a Zöldek Várhelyi Olivér kinevezését az Európai Bizottság bővítési biztosának – közölte a magyar jelölt meghallgatása után a frakció. A képviselőknek nem Várhelyi felkészültségével van bajuk, sokkal inkább azt kifogásolják, hogy válaszaiban nem határolódott el nyíltan Orbán Viktor politikájától.

Várhelyi Olivért a háromórás meghallgatáson több képviselő is kérdezte kapcsolatáról a magyar kormányfővel, de a diplomata mindenkinek ugyanazt a választ adta: „nem fogad el utasítást semmilyen kormánytól".

Ez nem jelenti azt, hogy a magyar jelölt nem megy át, a külügyi bizottság csütörtök délután két órakor értékeli a meghallgatását. Az Európai Néppárt már jelezte, hogy kiállnak a jelölt mellett, a szociáldemokraták kevésbé biztosak benne, nekik leginkább a portfólióval van bajuk.

„Bárki, aki látja, hogyan hízeleg Orbán Viktor Erdogannak és Putyinnak, nem ajánlhatja fel a magyar miniszterelnök bizalmasának a bővítési és szomszédságpolitikai posztot, ezzel együtt pedig az Ukrajnával és Törökországgal kapcsolatos felelősséget” – írta Udo Bullmann.

Trócsányi László, a magyar kormány korábbi biztosjelöltje – akinek összeférhetetlenség miatt kellett visszalépnie – már gratulált Várhelyinek. A volt magyar igazságügyi miniszter azt írta: „tiszta szívemből gratulálok Várhelyi Olivér barátomnak, a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatójának, tanítványomnak a meghallgatásához. Bizonyos vagyok benne, hogy a legalkalmasabb személy kerül erre a posztra. Sok erőt és derűt kívánok a munkádhoz.”

Hozzáértésről, kristálytiszta válaszokról és remek szereplésről írt Twitter-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált