szerző:
Tetszett a cikk?

Vásárhelyi János éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket, amiért jogerősen 8 év fegyházat kapott 2019-ben. Budapest 2015-ben kitüntette őt a Bárczy István díjjal, amit most Karácsony Gergely főpolgármester elvenne tőle a következő testületi ülésre beterjesztett javaslatával - tudta meg a hvg.hu.

Vásárhelyi János zaklatási botrányát az RTL Klub Házon kívül című műsora robbantotta ki még 2016-ban. Három éve tettek feljelentést a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt lakói, mert elmondásuk szerint az intézményvezető éveken át szexuálisan zaklatott több kiskorú fiút is az általa vezetett gyermekotthonban. Az igazgatót 2016 szeptemberének végén a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felfüggesztette állásából, belső vizsgálatot rendelt el, majd feljelentést tett.

A rendőrség korábbi közlése szerint azzal gyanúsították a férfit, hogy 2008 és 2016 között a gondozása alatt álló gyerekekkel, hatalmi viszonyával visszaélve "szexuális cselekményt végzett", illetve erre próbálta rábírni őket. 2007 és 2011 között pedig rendszeresen "szexuális abúzusnak tette ki" a gyermekotthonban elhelyezett, 18 évesnél fiatalabbakat, ezzel erkölcsi, érzelmi fejlődésüket veszélyeztette.

A bíróság elrendelte az igazgató előzetesbe helyezését, és megemlítette, hogy a férfit kettőtől tizenkettő évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, ha elítélik. Később a tanúkihallgatások, a szakértők meghallgatása és okirat-ismertetés után már arról volt szó, hogy akár 22 évet is kaphat az igazgató. A bíróság végül nyolc év fegyházra ítélte, és bár az ügyészség a kiszabott büntetések jelentős súlyosítását indítványozta, nem növelték azt, majd Vásárhelyi 2019 szeptemberében jogerősen is 8 év fegyházat kapott.

A bicskei gyermekotthon
©

Már nem sokáig Bárczy István-díjas

A jogerős ítélet után Tarlós István korábbi főpolgármester azt ígérte, ha október 13-án marad főpolgármester, kezdeményezni fogja a Fővárosi Közgyűlésben Vásárhelyi Bárczy-díjának visszavonását. Tarlós elbukott, de információink szerint Karácsony Gergely főpolgármester is erre tesz javaslatot.

A Fővárosi Közgyűlés november 27-i ülésének meghívójában a zárt ülésen tárgyalandó előterjesztések között szerepel egy pont:

javaslat fővárosi kitüntető díjtól való megfosztásra.

Ennek előterjesztője Karácsony Gergely.

Vásárhelyi 2015-ben kapta a Bárczy István-díjat, az akkori tudósítás szerint

az állami gondoskodásban élők megsegítésében, a gyermekvédelmi szakellátás minőségi átalakításában végzett fáradhatatlan, gyermekközpontú vezetői munkája elismeréseként.

A 2009-ben alapított díjat 2010-ben adták át először, pedagógusok kapják meg. Egészen pontosan: „a kitüntetés a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez, és ez által a főváros fejlődéséhez.”

A Főpolgármesteri Hivatal is megerősítette a hvg.hu értesülését:

azért kezdeményezik a díj megvonását Vásárhelyitől, mert viselkedésével és a 8 év fegyházbüntetéssel méltatlanná vált rá.

A megszólaló áldozatok
©

Korábban a 168 Óra alapján arról írtunk, hogy Vásárhelyi megtarthatja a Magyar Bronz Érdemkeresztet. A lap kérdésére, tervezik-e visszavonni a kitüntetést, akkor Köztársasági Elnöki Hivatal azt válaszolta:

az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés f) pontja, illetve a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény alapján a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza Magyarország állami kitüntetéseit. A hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!