szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pázmány Péter Tudományegyetemre járt történelem szakra, a Nélküledet szép dalnak tartja, amit szeret hallgatni, és egyetért a kormány Ukrajnával kapcsolatos kemény fellépésével a kormánysajtó által napok óta valótlanságokkal támadott Párbeszéd-politikus. Szerinte a szélsőjobb sajtó mára egybeolvadt a nagy kormánypárti médiumokkal. A Párbeszéd a Médiatanácshoz fordul.

"A Pázmány Péter Tudományegyetem történelem szakán végeztem, nem mondhatom, hogy a balliberális narratívát hallgattam"

– mondja Kocsis-Cake Olivio Párbeszéd-politikus a hvg.hu-nak arra, hogy a HírTV Sajtóklub című műsorában perceken át gyalázták azért, amit Trianonról és annak centenáriumi megemlékezéséről mondott – pontosabban amit neki tulajdonítottak.

Bayer Zsolt a nevével és származásával viccelődött, Gajdics Ottó szerint a politikai korrektség elveit visszhangozza, Bencsik András szerint hülye és tudatlan, Huth Gergely szerint pedig Sorosék küldik őket a nyakunkra – abban pedig mindenki egyetértett, hogy Kocsis-Cake nem érti, miért fájdalom Trianon, nem ismeri a történelmet.

A Párbeszéd-politikus bűne az volt, hogy egy olyan konferencián szólalt fel, ahol az volt a téma, milyen feszültségek fakadhatnak a trianoni döntés centenáriumának megemlékezéséből, hogyan próbálják szítani orosz álhírportálok a feszültséget a témában, hogy gyengítsék a régió országai közti kapcsolatokat.

©

Kocsis-Cake szerint nem jó irány, hogy a kormány kisajátítja a megemlékezés szervezését, nem egyeztet az ellenzéki pártokkal. Pedig fontos lenne az összpárti egyetértés ebben a kérdésben. És fontos lenne az egyeztetés a szomszédos országokkal is, hogy lássák, a megemlékezés nem a feszültségekről, a határrevízióról szól. Fontos lenne az is szerinte, hogy legyen olyan kapcsolat az országok között, amelyek által a kisebbségi magyarok jogai jobban érvényesülnek.

Szavait először a Pesti Srácok és a 888.hu magyarázta félre, majd, miután hiába tette ki a konferencia felvételét a Facebookra, hiába cáfolta a neki tulajdonítottakat, hogy ő ünnepelni szeretné Trianont, a dezinformáció továbbterjedt, és Bayeréknél is megjelent.

Sőt, a Parlamentben is tisztázta, amikor a félremagyarázott szavairól kérdezték, hiába.

Nem először manipulálják a szavait: az Origo korábban egy videót vágott úgy össze, hogy az a látszat kerekedjék, támogatja a tömeges bevándorlást. Ez ügyben pert is nyert az Origo ellen. Úgy látja, a kormány médiagépezete minden lépését, megnyilatkozását figyeli.

©

Bayerék viszont már szintet léptek Kocsis-Cake szerint, a műsorban rasszista kijelentések hangzottak el, azt sugallva, hogy ha valakinek az egyik szülője afrikai származású, akkor az már nem is magyar, nem értheti a magyar történelmet. Nem ők fogják eldönteni, ki a magyar – mondja Kocsis-Cake – ez mindennek az alja. A kiemelt figyelem személyének is szól, általa kívánják bizonyítani, hogy a multikulturalizmus borzalom, akinek bevándorló háttere van, az nem igazán magyar.

Az nem fogadható el a XXI. században, hogy származás és bőrszín alapján ítéljünk meg valakit, és mást adjunk a szájába, mint amit mondott – jelenti ki a politikus.

És ezt a szemléletet viszi tovább a kormány is a külpolitikában, a kormány a konfliktusokat keresi Kocsis-Cake szerint. Pedig a külpolitikában nem az ellentétek szítása a jó irány, hanem a megbékélés keresése, ez segíti a kisebbségek helyzetét is. A baloldal a konstruktív megoldásokat keresi, de nemet mond az önfeladásra.

Ezekről lehet vitatkozni, ugyanakkor például Ukrajna ügyében a politikus egyetért a kormány kemény kiállásával az oktatási törvény ügyében. De itt is törekedni kell a konstruktív viszonyra a megoldás érdekében az új ukrán vezetéssel.

A képviselő szerint az egész ellene folyó rágalomhadjárat háttérben az áll, hogy a Fidesz dühös, mert elvesztette az önkormányzati választásokat. A kormányoldali médiában összeér a szélsőjobb, mint a Vadhajtások és a nagyobb oldalak, médiumok, ez mára egyértelmű. Ezt bizonyítja a Nélküled-ügy is – Kocsis-Cake a dalról azt mondja, "nagyon szép, szeretem hallgatni".

Az ügyben a Párbeszéd, mint megírtuk, bocsánatkérésre szólítja fel a csatornát, bár Kocsis-Cake szerint "nincsenek illúzióink" afelől, hogy ez bekövetkezik-e. Másrészt a Médiatanácshoz fordulnak panasszal: vizsgálják meg a műsorban elhangzottakat. Mert bár fideszes többségű szervezetről van szó, talán ülnek ott olyan józan emberek, akiknek ez már sok – véli Kocsis-Cake. Talán a Fidesznek is sok mindez, mondja a politikus, aki részt vett a Magyar Állandó Értekezleten is, és a külhoni magyarokkal kapcsolatos álláspontja megítélése szerint közelebb áll a Fideszhez, mint a DK-hoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóta W.: József és a színes, szélesvásznú bunga-bunga

Tóta W.: József és a színes, szélesvásznú bunga-bunga

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették

Schiffer András: Rég láttam ilyen nevetségesnek és kaotikusnak a Fidesz kommunikációját

Schiffer András: Rég láttam ilyen nevetségesnek és kaotikusnak a Fidesz kommunikációját