szerző:
hvg.hu

Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányában azt ígérte, nem épül addig újabb stadion Budapesten, amíg nincsen minden kerületben CT-vagy MRI-központ.

1 2
Sorrend megfordítása

Ha a kormány átveri a közgyűlést, nem tárgyalnak többet

Elindítják az országos népszavazásra vonatkozó aláírásgyűjtést, amennyiben a kormány nem teljesíti a Fővárosi Közgyűlés által megszavazott követeléseket év végéig – jelentette be Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Mind az öt feltételhez ragaszkodnak, a kormány nem bújhat ki az egészségügyi plusz forrás alól gazdasági válságra hivatkozva sem. A Kúria által jóváhagyott kérdésre (amely az atlétikai stadionról szól) március végéig lehet aláírást gyűjteni. Ha a kormány átveri a Közgyűlést – akár úgy, hogy nem tartja be a megállapodást, akár úgy, hogy áprilisban módosítja a kormányhatározatot –, "a politikai arcvesztés felelőssége őket terheli" – mondta Fekete-Győr. "Akkor kiderül mindenki számára, hogy a kormány nem tiszteli a megállapodásokat, így a következő öt évben nem lenne értelme tárgyalni semmiről."

Hadházy Ákos kicsit csalódottnak tűnt, azt mondta, szerinte kellett volna egy budapesti népszavazás, de megérti a városvezetés szempontjait is. Azt ígérte, aláírást csak akkor kezdenek gyűjteni, ha azt a Közgyűlés is támogatja. Nagy kérdés szerinte, hogy a most következő tárgyalásokkal nem legitimálják-e magát a kormányt is.

Megszavazták az atlétikai stadion megépítését a feltételekkel együtt

Szerdán kora délután a közgyűlés egyhangúlag megszavazta, hogy mehet a Budapest által rendezett atlétikai világbajnokság, és a hozzá épülő stadion is a Közvágóhídtól délre.

A stadionhoz Karácsony Gergelynek és Baranyi Krisztinának is voltak feltételei, a közgyűlés ezekkel a feltételekkel együtt támogatta az atlétikai vébét. A feltételekről itt írtunk bővebben.

Karácsony Gergely azt mondta a szavazás után, hogy felveszi a kapcsolatot a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

Karácsony: Sok politikust győztünk meg erről a javaslatról

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, olyan politikusokat győztünk meg erről a kompromisszumos javaslatról, akik ezek nélkül egy nagy nemet mondtak volna az atlétikai stadion ügyére. Név szerint megnevezte a jelen lévő Fekete-Győr András Momentum-elnököt is. Karácsony ezért azt kérte, támogassa a közgyűlés az előterjesztést.

Pikó András: Legyen kötelező a budapesti népszavazás, ha a kormány újra olimpiát szeretne

Megkezdődött a vita az igencsak várt atlétikai stadionról szóló javaslat ügyében, ennek során Pikó András józsefvárosi polgármester arról beszélt, a jövőben legyen kötelező budapesti népszavazás arról, hogyha a kormány valaha is újra olimpiára, vagy egyéb nagy sporteseményekre szeretne pályázni. Az idő rövidsége miatt azonban az atlétikai vébét most nem akadályoznák meg, mondta.

László Imre XI. kerületi ellenzéki polgármester - aki egyébként kórházigazgató volt - arról beszélt, muszáj, hogy egy olyan kórház épüljön Budapesten, amely a Szent János Kórház funkcióját át tudja venni.

Elfogadták az új parkolási rendeletet

A közgyűlés megszavazta a javaslatot 18 igennel, a fideszesek tartózkodtak, egyedül Kovács Péter fideszes képviselő szavazott nemmel. A fő változások tehát:

  • a kerületi önkormányzatoknak maguknak kell a parkolási ügyeket intézniük, nem alvállalkozón keresztül,
  • kevesebb automata lesz, minimum minden 75 méter helyett minimum 250 méterenként kell őket elhelyezni ezentúl,
  • kezdeményezik a mobilfizetések esetében a kényelmi díjak csökkentését a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél és a telefonos szolgáltatóknál.

Karácsony: Én azzal nyertem választást, hogy volt programom

Karácsony Gergely lezárta a vitát, és azt kérte:

különböztessük meg a hazugságokat a valóságtól. Mert hiába van önöknek propagandamédiája, amely nagyon sokszor elismétel dolgokat, azok attól még nem lesznek igazak.

Az igazság tehát nem az, hogy a parkolási rendszer napi 1 millió forint veszteséget okoz, hanem napi 1 millió forint pluszt termel. Karácsony úgy folytatta:

Köszönöm, hogyha az ígéreteimre emlékeztetnek, igen, én azzal nyertem választást, hogy volt programom, tudom, hogy ez önöknek furcsa, de éppen ennek a programnak volt a része az egységes parkolási rendszer bevezetése.

Hadházy: Stop stadion, stop korrupció, stop propaganda!

"Ma tárgyal a Fővárosi Közgyűlés az atlétikai vb-ről. Minden esély megvan, hogy rossz döntést fog hozni."

A parkolásról folyik a vita

A 10-es számú előterjesztésről vitáznak a képviselők - az új rendelet egységesítené a parkolási rendszert, és azt szabná ki, hogy a kerületek ne adhassák ki alvállalkozóknak a parkolóautomatákat üzemeltetését, illetve a díjbehajtást, hanem saját maguk, illetve az általuk létrehozott vállalkozások intézzék majd mindezt.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester azt hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy szorítsák vissza a készpénzes fizetési lehetőséget, mert ez termeli a legtöbb pluszköltséget a kerületeknek a fizetési módok közül, illetve így történik a legtöbb visszaélés is.

Baranyi arról is beszélt, éppen ezért célszerű ritkítani a parkolóautomatákat, ezzel is növelve az egyéb fizetési módok elterjedését.

Az ellenzéki szavazókat is meg lehet győzni, hogy kell az atlétika-vb

A Závecz Research felmérése szerint, ha a Karácsony Gergely által diktált feltételek teljesülnének, akkor az ellenzékiek körében 59-ről 78 százalékra menne fel a stadion megépítésének támogatottsága.

Részletek itt.

Kik emberségesebbek a hajléktalanokkal?

A napirend előtti vitában több fideszes képviselő is arról beszélt, hogy pártjuk mindig szolidárisan járt el a hajléktalanokkal, és megtette kötelességét az ellátásban Budapesten. Erre több ellenzéki képviselő is emlékeztette a fideszeseket, hogy a Fidesz-kormány hozott olyan törvényt, amellyel kriminalizálta a hajléktalanságot.

A vita egyébként arról az ellenzéki, 5-ös számú napirendi pontról folyik, amely azt vizsgáltatná meg, hogy amennyiben az idősellátásban vannak még szabad félrőhelyek, azokat lehessen idős hajléktalanokkal feltölteni, legalábbis a közelgő téli időszakban.

1 2

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rászólt a BKK a sofőrökre, hogy ne legyenek bunkók az utasokkal

Rászólt a BKK a sofőrökre, hogy ne legyenek bunkók az utasokkal

A kétéves Arthurral hódította meg a vásárlók szívét egy walesi kisbolt karácsonyi reklámja

A kétéves Arthurral hódította meg a vásárlók szívét egy walesi kisbolt karácsonyi reklámja

Vidéken terem a magyar adópaprika

Vidéken terem a magyar adópaprika

Akkor robbant fel egy gázpalack, amikor kiértek a tűzoltók a lángoló parasztházhoz

Akkor robbant fel egy gázpalack, amikor kiértek a tűzoltók a lángoló parasztházhoz

Megvan 2020 hivatalos színe

Megvan 2020 hivatalos színe

Új luxusváltozat jön a Ford Focusból, és érkezik a hibrid is

Új luxusváltozat jön a Ford Focusból, és érkezik a hibrid is