Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A töretlen méltósággal viselt üldöztetés tette ki a december elsején meghalt Gyenes Judith életének legnagyobb részét.

Jómódú, földbirtokos családba született. Szigorú katolikus intézetben, a Sacré Coeur-ben taníttatták német és francia nyelven. Apja főszolgabíróként, alispánként szolgált. Bajcsy-Zsiilinszky Endre köréhez tartozott, s azért kellett a családjával Erdély mélyén dekkolnia, mert nem kívánt a zsidók deportálásában részt venni.

Az ötvenes évekre a család elszegényedett. Földjüknek az ellenállási érdem fejében meghagyott részétől is megfosztották őket. 1951-ben egy távoli rokon, Maléter Pál ezredes mentette meg őket a kitelepítéstől. A mezőgazdász végzettséggel és jeles érettségivel rendelkező lányt származása miatt nem vették fel az Agrártudományi Egyetemre. A mezőgazdaságban dolgozott, 1954-ben pedig beleszeretett és feleségül ment a távoli rokonhoz, Maléter Pál ezredeshez. Az egyházi esküvőt titokban, magánlakásban tartották.

©

Az egyetemre Maléter feleségeként már fölvették, 1957 februárjában, a forradalom leverése után pedig Maléter feleségeként rúgták ki onnan. Nem csak az egyetemről, a munkahelyéről is. Parkgondozó és temetői segédmunkásként, bejárónőként, takarítónőként dolgozott. Férjét, a forradalmi Nagy Imre kormány hadügyminiszterét kivégezték, apját, a Baranya megyei Munkástanács tagját bebörtönözték.

A lakásából kidobták, később az egyszobás, komfort nélküli társbérletétől is megfosztották. „Aki olyan pimasz, hogy ezt a nevet viseli, az megérdemli, hogy éhen haljon” – ezt vágta a fejéhez egy illetékes, akinek az állásproblémáját előadta.

A második házassága után kiderült, hogy a név nem számít. A forradalom után negyedszázadon át viselte annak következményeit, hogy Maléter Pálba szeretett bele. Útlevélkérelmeit is mindig elutasították.

1983-től, az első magánlakáson tartott nyilvános megemlékezéstől kezdve ott volt mindenhol, ahol a forradalomra és mártírjaira emlékeztek, és emlékezetük méltó megőrzését követelték. A 301-es parcella özvegyei között vitte az ártatlanság jelképét, a fehér liliomot a mártírok sírjára.

Könyvtárosi szakképesítést szerzett, és 1985-ben Antall József könyvtárosként alkalmazta őt az általa vezetett Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, ahonnan 1992-ben, Antall miniszterelnöksége idején elbocsátották.  Ettől kezdve tizennyolc éven át, 78 éves koráig az 1956-os Intézet könyvtárosaként dolgozott.

2011-ben az Indexnek ezt nyilatkozta: „A forradalom miatt mindenemet elvesztettem: az imádott férjemet, a munkámat, nem lett saját gyerekem, azóta igazából nincsen otthonom. És mégis azt kell mondanom, hogy hálát adok a Jóistennek, hogy átélhettem azt a csodát, ami '56 volt.” Ugyanekkor viszont azt is kijelentette, hogy „az '56-os mártírok halála hiábavaló volt". Gyenes Judith szerint megdöbbentő, hogy a forradalom 55. évfordulóján megszüntetik az '56-os intézetet.

Az intézet végleges felszámolását nem sokkal élte túl.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
20. századi görög dráma, aminek a szálai Magyarországra vezetnek

20. századi görög dráma, aminek a szálai Magyarországra vezetnek

Hogyan vásároljunk igazán jutányos áron?

Hogyan vásároljunk igazán jutányos áron?

Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt