szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sikerült a kormányzati kommunikációhoz igazítani a törvénytervezetet.

A december 3-i keltezésű salátatörvény-tervezetben még semmi nem utalt arra, hogy a Gothár-ügy motiválta volna a kormányt a színházak életét felforgató törvényjavaslat benyújtására, a hvg.hu által megismert tervezetben ugyanis csak arról volt szó, hogy

jelentősebb állami szerepvállalás esetén indokolt az azonos súlyú jogosultság megadása is, és miután a források felhasználásának elsőszámú letéteményese az előadó-művészeti szervezet vezetője, annak megbízatásakor az állam, mint finanszírozó szempontjai is érvényesítendők.

A hét közepén kiadott Emmi közlemény is igencsak visszafogott volt, egy szóval sem utalt morális szempontokra, a színházak átlátható működési modelljére hivatkoztak.

Aztán meglett az irány

A Gothár-szálat pénteken kezdte sulykolni a kormányzati kommunikáció, Kocsis Máté frakcióvezető egyenesen Gothár-féle zaklatószínházakról beszélt, felháborodott azon, hogy az ilyen színházak "követelik a pénzt a kormánytól", miközben nem engednek betekintést a működésükbe. (Állítólag a Katona semmitmondó választ adott a Gothár-ügyről érdeklődő Fekete Péter államtitkárnak.)

Hétfőre a kormányzati kommunikáció és a törvényjavaslat közti összhangot is sikerült megteremteni, a Parlamentnek benyújtott módosítás általános indoklásának végén ugyanis megjelent az alábbi mondat:

a szabályozást az is indokolttá teszi, hogy az elmúlt időszakban köztörvényes, nem pénzügyi jellegű visszaélések gyanúja merült fel állami és önkormányzati forrásokból is működő előadóművészeti szervezetekben, ami önmagában is indokolttá teszi a felelősségi viszonyok tisztázását.

Az Emmi is megtalálta a hangját, a hétfőn kiküldött közleménybe az imént idézett részen kívül beleírták azt is,

a Gothár-féle szexuális zaklatási ügy nem maradhat következmények nélkül.

Az egyébként nem világos, hogy Kásler Miklós miniszter mekkora beleszólást kaphat az igazgatói kinevezésekbe az állami támogatás fejében. A törvényjavaslat ugyanis úgy szól, "a vezetői kinevezés módját" közösen határoznák meg a pénzt kérő önkormányzattal, de Hollik István kormányszóvivő szerint ebben a kérdésben az állam dönt. A jelenlegi helyzetet nézve a módosítás azt eredményezné, hogy Kásler lényegében az összes fővárosi színház igazgatójának kinevezésébe beleszólhatna. Erre a friss Emmi közlemény sem ad választ.

Ahhoz, hogy a főváros például a Katonát mentesítse, mélyen a zsebébe kell nyúlnia: most ugyanis az állam 383 millióval támogatja a színházat, szemben a főváros 158 milliójával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatta a Honor az első mobilt, ami már független a Huawei-től

Bemutatta a Honor az első mobilt, ami már független a Huawei-től

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra

Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat