szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának két napja még nem jutott eszébe felemlegetni a Katona József Színházban történteket, mikor a változtatást indokolta.

Gulyás Gergely miniszter és Kocsis Máté frakcióvezető is azt állítja, a Gothár-ügy és annak kezelése miatt módosítják a "kulturális szakágazat irányításáról" szóló törvényt, azonban a hvg.hu birtokába került előterjesztés erre még csak utalást sem tesz.

Az egyelőre nem nyilvános dokumentum alapján az mondható el, hogy az állam a pénzért cserébe beleszólást kér a színházak igazgatóinak kinevezésébe vagy leváltásába. A jövőben a fenntartó három éves működési megállapodást köthet a kormánnyal, így juthat csak állami pénzhez. Az nem világos, hogy a főváros egy megállapodással az összes színházára megkötné-e a megállapodást, vagy kimazsolázhatja azt, ahol nem kér Kásler beleszólásából.

A szikár paragrafusokban nyilván nem kezdhettek volna el moralizálni, azonban ennek nyomát az általános és a részletes indoklásban sem találtuk. Ott is inkább a pénz dominált. A részletes indoklásból idézünk:

"a jelentősebb állami szerepvállalás esetén indokolt az azonos súlyú jogosultság megadása is, és miután a források felhasználásának elsőszámú letéteményese az előadó-művészeti szervezet vezetője, annak megbizatásakor az állam, mint finanszírozó szempontjai is érvényesítendők."

Elsőként szerdán írt egy szakmai portál a tervezett módosításokról, melyre az Emberi Erőforrások Minisztériuma délután reagált. Közleményükben szóba sem hozták Gothár Pétert vagy a zaklatási ügyet, azt részletezték, hogy a színházak működési modelljét teszik átláthatóvá, majd a fenntartás módozatait részletezték.

Ehhez képest két nappal később a Magyar Nemzet megírta, hogy konkrétan a Katona József Színházban kialakult állapotok miatt változtat a kormány a szabályokon, majd fél nap múlva erre erősített rá Kocsis Máté és Gulyás Gergely. Azt nem tudni, hogy a több törvény módosítását részletező javaslatcsomag egyes elemei mikor készültek, az azonban biztos, volt, ami már október 29-én megjárta a Közigazgatási Államtitkári Értekezletet. A Gothár-ügy ezzel szemben november 19-én robbant ki, Gothár Péter másnap vallotta be, hogy ő közeledett "erkölcsileg elfogadhatatlan módon" egy kolléganőjéhez egy éve. Nem sokkal később a szexuális zaklatás miatt kirúgták a rendezőt. A főváros elégedett volt az ügy kezelésével, a kormány viszont nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gulyás Gergely már válaszolt is Karácsonynak: Nem engednek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már válaszolt is a Facebookon Karácsony Gergely budapesti főpolgármester nyílt levelére, röviden összefoglalva: ragaszkodnak ahhoz, hogy beleszóljanak az államilag támogatott színházak vezetőinek kinevezésébe.

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó