szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2016 és 2020 között csaknem megfeleződött a közmunkaprogramra szánt összeg.

A Népszava birtokába jutott egy dokumentum, amelyben a Belügyminisztérium a települések vezetőit tájékoztatja a járási Start-közmunkaprogram 2020-ban várható változásairól. Ebből az derül ki, hogy a kormány tovább faragja a közmunkára szánt forintokat, így jövőre már csak 140 milliárd forint jut erre a célra.

Ez 100 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé, „amennyiben kedvezőtlenebb világgazdasági folyamatok nem jelentkeznek” – írja a lap.

A Belügyminisztérium adatbázisából kiderül, hogy míg 2016-ban 340 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra, addig egy évvel később már csak nagyjából 320 milliárd forint jutott rá, míg a tavalyi büdzsében 225 milliárd, idén pedig 180 milliárd szerepelt ezen a tételsoron. Vagyis az elmúlt négy évben az Orbán-kormányok alatt csaknem megfeleződött a közmunkaprogramra szánt összeg, jövőre pedig még tovább csökken az erre fordítható keret.

S amíg 2016 januárjában még több mint 200 ezren dolgoztak ilyen programokban, addig jövőre ennek a létszámnak bevallottan a felével számolnak.

A Népszava települési forrásaira hivatkozva azt írja, a peremvidékeken, ha valaki kiesik a közmunkaprogramból, az nem a gyárakban vagy üzemekben tűnik fel, hanem eltűnik a mélyszegénység bugyraiban, vagy jobb esetben megjelenik az álláskeresési támogatásra várók sorában.

A Belügyminisztérium anyagában is olvasható, hogy az elmúlt időszakban megfordult a korábbi tendencia, és emelkedett az álláskeresők létszáma, ugyanakkor – írták – „jelentős részük továbbra is szakképzetlen, motiválatlan, mentális, szociális vagy egészségügyi hátrányokkal küzd”.

A lap által megkérdezett polgármesterek szerint ez összefüggésben van a közmunkaprogramokra szánt keret folyamatos szűkítésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást