szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogerősen is elítélték Győrkös Istvánt hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés és lőfegyverrel való visszaélés miatt.

A másodfokú bíróság helyben hagyta az elsőfokú ítéletet a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Győrkös Istvánt, aki 2016. október 26-án bőnyi családi házában, engedély nélkül tartott gépkarabélyával tüzet nyitott a házkutatásra érkező rendőrökre, és halálosan megsebesített egy őrnagyot. Döntésével a táblabíróság csak csekély részben – a bűnjelek kezelése ügyében – változtatta meg az első fokon eljáró Szombathelyi Törvényszék ítéletét.

Az Index tudósított a tárgyalásról, amelyen az ügyész elmondta: az első fokú ítélet megalapozott volt, mindössze kisebb korrekciót kérnek, és ez az volt, hogy ne vegyék figyelembe enyhítő körülményként Győrkös büntetlen előéletét, mert 1993-ban már közösség elleni izgatás és lőfegyverrel való visszaélés miatt elítélték. Az ügyész hivatkozott egy hangfelvételre, ami közvetlenül a rendőr lelövése után készült, a "szívszorító hangjáték"-ban egyetlen nem rendőr szemtanú hallható, ez Győrkös felesége, aki azt mondja, hogy a férje lelőtte a rendőrt.

Ennek ellenére a védelem tovább erőltette a baráti tűz verziót. Az ügyész elmondta, hogy

"a laposföld-elmélet valószínűségével korrelál a baráti tűz elmélete".

Álláspontja szerint Győrkös szándékosan ölt, és több ember életét is veszélyeztette. Életkora miatt nem indokolt a tényleges életfogytiglan, de azt szeretné, ha az első fokú ítéletnél később kerülhessen szabad lábra.

©

Az ügyvéd szerint Győrkösnek az ölésre sem oka, sem szándéka volt, a fegyvert el akarta rejteni, és vissza akart vonulni, nem pedig támadni akart. Kifogásolta, hogy a TEK-es rajtaütésnél például olyan üveget törtek ki, amin korábban golyónyomok voltak, a halált okozó lövedéken pedig semmilyen DNS-t nem tudtak kimutatni. Szintén kifogásolta, hogy a TEK nem bocsátotta a bíróság rendelkezésére a túsztárgyalás során készült hangfelvételt, ezen okok miatt megismételt tárgyalást akarnak, és Győrkös felmentését.

Győrkös Istvánhoz 2016 októberében házkutatásra érkeztek a rendőrök, mivel megtudták, hogy a férfi – aki egyébként a Magyar Nemzeti Arcvonal hungarista szervezet vezetője volt – fegyvereket tart otthonában. Győrkös azonban elbarikádozta magát a lakásban, nem sokkal később pedig tűzharc kezdődött közte és a rendőrök között, ekkor lőhette le Pálvölgyi Péter rendőrt.

A vád szerint Győrkös illegálisan tartott Kalasnyikov gépkarabélyából kilőtt lövedék ölte meg a 46 éves rendőr őrnagyot, ugyanakkor a védelem és a vádlott azzal védekezett, hogy a főtisztet a kollégái maroklőfegyvereinek egyikéből származó lövedék ölte meg, azaz úgynevezett baráti tűz okozta a halálát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hiba miatt telefonszámokat lehetett kiszipkázni a TikTok rendszeréből

Egy hiba miatt telefonszámokat lehetett kiszipkázni a TikTok rendszeréből

A BKK szerint a kormány feltételei miatt nem tudják újratervezni a Blaha Lujza teret

A BKK szerint a kormány feltételei miatt nem tudják újratervezni a Blaha Lujza teret

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen