szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Áder a bírói felső korhatár betöltésére hivatkozva döntött Baka nyugdíjazásáról.

Jövőre nyugdíjba kerül Baka András kúriai tanácselnök, a Legelsőbb Bíróság 2009 és 2011 közti elnöke Áder János köztársasági elnök kedd késő este közzétett határozata szerint.

Az egykori MDF-képviselőt, majd az Emberi Jogok Európai Bírósága bíráját arra hivatkozva távolították el az LB éléről, hogy az új Alaptörvény szerint annak helyére a Kúria lépett, de nyilvánvaló volt,hogy valójában a kormány igazságügyi politikája elleni bírálata volt az ok. A strasbourgi bíróság később el is marasztalta a magyar államot a történtekért.

A köztársasági elnök „a bírói felső korhatár betöltésére tekintettel” hozta meg döntését. Baka András ma, december 11-én 67 éves, nyugdíjazása fél évvel későbbi, 2020. június 10-ei hatállyal történik.

Cikkünk megjelenése után a Köztársasági Elnök Hivatala közleményt juttatott el lapunkhoz. Ebben közölték: Áder János „A bírák jogállásáról és javadalmazásáról” szóló 2011. évi CLXII. törvény 90.§ alapján hozta meg határozatát, mely kimondja, hogy a „bírót fel kell menteni, ha betölti az Alaptörvény 26. cikk (2) bekezdése szerinti általános öregségi nyugdíjkorhatárt”. Azaz - tették hozzá - a törvény szerint a köztársasági elnöknek mérlegelési jogköre nincs, a nyugdíjkorhatár betöltése esetén a bírót fel kell mentenie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Elmeszelték Strasbourgban Baka András kirúgását

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elsőfokú ítélete szerint a magyar hatóságok megsértették Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének a tisztességes eljáráshoz, valamint a véleménynyilvánításhoz fűződő jogát. Strasbourgban kimondták: Baka eredetileg 2015-ben lejáró megbízatását valójában a kritikái miatt, és nem a Legfelsőbb Bíróságot érintő átszervezés miatt szüntették meg.

hvg.hu Itthon

Baka András is a Handó ellen mozgolódó bírók mellé állt

Jogellenesnek tartja a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke is az Országos Bírói Tanács október küldöttértekezletén elfogadott döntéseket. Baka András szerint a határozatok a jogállamiság alapintézményének további erodálásához vezetnek.

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól