szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A józsefvárosi polgármester nyilvánosságra hozott két levelet, amelyet a kerületi lap főszerkesztője küldött többek között a Fidesz frakcióvezetőjének és a volt polgármesternek is.

Pikó András, Józsefváros polgármestere arról számolt be, hogy a kerületi lapnak, a Józsefváros szerkesztőségének teljes rendszerét törölték, voltak gépek, ahonnan a háttértárolót is kiszerelték.

Elsőre nem igazán értették, mi ennek az oka, de most azt állítja, hogy már tudja. A Facebook-posztjában azt írja Pikó, hogy így akarták eltüntetni a helyi újság direkt pártirányításának és kézi vezérlésű szerkesztési gyakorlatának a nyomait.

A polgármester nyilvánosságra hozott két e-mailt, állítása ezeket Nyerges Zoltán, a Józsefváros lap főszerkesztője küldte, az egyik a Józsefváros augusztus végi számát, a másik a szeptemberi teljes anyagait tartalmazza. Nyerges még a megjelenés előtt, levélben észrevételeket kért, Pikó szerint ezt úgy kell érteni, hogy jóváhagyást a címzettektől.

A címzettekről is beszámolt a posztban Pikó. Közöttük van Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője, a kerület egyik parlamenti képviselője. Címzett még Rimán Edina jegyző, a törvényesség helyi őre, aki mint Pikó fogalmaz, akkor már a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a választási folyamat pártatlansága és kiegyensúlyozottsága felett is őrködött.

Ott van a címzettek között Sára Botond fideszes polgármester és Egry Attila fideszes alpolgármester mellett Farkas Örs is, aki akkor épp a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának az elnöke volt, korábban viszont Kocsis Máté kabinetfőnökeként tevékenykedett.

Pikóéknak a józsefvárosi fideszes vezetés leáltása után nem volt egyszerű a kommunikációs csatornák átvétele, a választás után a Józsefváros című lap majd két hónap szünet után jelent meg decemberben, a kerület Facebook-oldala pedig egy ausztrál magánszemélynél kötött ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!