szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt főpolgármester információi szerint a javítás már zajlik is.

Harminchétből csak azon a három metrókocsin voltak tapasztaltóak a rohadás jelei, amelyek korábban prototípusként készültek - mondta Tarlós István az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A volt főpolgármester hozzátette, csak felületi rozsdásokat találtak a lemezeken, ezeket az orosz gyártó garanciálisan javítja ki.

Vágó István, a DK politikusa, egyben a BKV Vasúti Járműjavító Kft. felügyelőbizottságának tagja csütörtökön nézte meg a rozsdás orosz metrókocsikat és azt mondta, hogy nem felújított, hanem új szerelvényeket látott, "méghozzá a legkorszerűtlenebb fajtából – még Moszkvában is ennél modernebb típusok futnak”.

Vágó szerint, ha ez bebizonyosodik, akkor ez súlyos bűncselekmények gyanúját vetheti fel, hivatali hatalommal és közpénzzel való visszaélés, a tenderkiírási szabályok megsértése, uniós előírások (vám- és áfacsalás) kijátszása.

Tarlós szerint komoly következménye lehet annak, ha a vádak bebizonyosodnak, de annak is, ha a fenti állítások hamisnak bizonyulnak. Tarlós bevitt egy listát a műsorba, amelyen az szerepelt, hogy az összes szocialista képviselő arra szavazott, hogy ne új kocsikat vegyenek, hanem felújítottakat.

Tarlós arra a kérdésre, hogy mennyi tartozással adta át a fővárost Karácsony Gergelynek, azt válaszolta, hogy nem állapítható meg pontosan mennyi a tartozás, mivel kétféle hitel vagy adósság van, működési és fejlesztési. Az egykori városvezető elmondta, hogy 150 milliárd forinttal vette át a fővárost, és elismerte, hogy 115 milliárdos hiányt örökölt Karácsony Gergely, azt viszont hangsúlyozta, ez nem működési, hanem fejlesztési hiány, amiből 30-40 milliárd forintot még le sem kötöttek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!