szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha Budapest vezetése nem tud megegyezni a kukaholdinggal és a kormánnyal a visszatartott pénzek sorsáról, szemétkáosz várható Budapesten.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, Mártha Imre szerint a kukaholdingként ismert Nemzeti Hulladékkezelő Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. nem teheti meg, hogy nem adja vissza a budapestieknek az általuk befizetett hulladékgazdálkodási díjat. "Ez nemcsak fővárosi ügy, hanem az ország összes hulladékgazdálkodási cégét érinti, vidéken is" – fogalmazott Mártha az InfoRádiónak. A rendszer azért akadozik szerinte, mert

az ügyfél fizet a kukaholdingnak, ami általában jóval később, általában negyed-fél évvel később utalja ezt az összeget – vagy valamilyen módosított részét – a szolgáltató cég, jelen esetben az FKF Zrt. felé. Ez egyrészt zavaros, másrészt nagy késéseket okoz.

Azonban van ennél nagyobb probléma, ugyanis a kukaholding néhány hete arról küldött értesítést, hogy az eddigiektől eltérően a beszedett pénzt már nem fogja teljes összegben továbbutalni az FKF-nek. Előbb különböző dolgokat levon belőle, és a levonás akár a pénz egyharmadát is kiteheti Mártha szerint.

A kukaholding a törvényi szabályozásra hivatkozik, az FKF viszont azt szeretné, hogy az általa elvégzett munka után járó összeg, levonás nélkül jusson el hozzájuk, ahogy a Tarlós István vezette időszakban is történt. Karácsony Gergely jelenlegi budapesti főpolgármester tárgyalni akar a kormánnyal a kukaholding ügye miatt, erről kedden írt a Facebookon.

Mártha hozzátette, ha a lehetőség adott lenne, szerinte az ország többi hulladékgazdálkodási cégének 90 százaléka másnap kilépne a kukaholdingból. Az FKF Zrt. jelenleg jogilag nem tud kilépni a kukaholdingból, habár

vizsgálat tárgyát képezi, lehet-e olyan jogszerű megoldás, ami a kilépéshez vezethet.

Mártha úgy látja, a fővárosnak és a kormánynak gyorsan meg kellene egyeznie, mert ilyen körülmények között bizony szolgáltatásfennakadás is lehet az ügy következménye. 9 éve ugyanazok a hatóságilag rögzített árak vannak érvényben, azóta nem volt áremelés, ezért már most is feszített üzemmenetben dolgoznak Budapesten és országszerte is a hulladékgazdálkodási cégek – tette hozzá Mártha Imre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból