szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kihasználták, hogy az idős férfi bízik bennük.

Kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség négy fiatal nő ellen, akik egy idős férfit károsítottak meg. Egyikük barátja ellen orgazdaság vétsége a vád.

A vádirat szerint egy Balaton-parti településen élő 93 éves férfi 2016 szeptemberében egy internetes hirdetésen keresztül ismerkedett meg az egyik, akkor 18 éves elkövetővel. A lány ezt követően rendszeresen feljárt a lakásába. A sértett 2017 nyarán a fiatal nő közvetítésével a másik három, jelenleg 37, 30 és 27 éves elkövetőt is megismerte, akik ezután szintén rendszeresen látogatták a férfit, hol egyedül, hol többen egyszerre, egészen 2018 nyaráig.

A látogatások alkalmával a nők kihasználták a feléjük irányuló bizalmat, illetve azt, hogy az idős sértett kora miatt már nem volt olyan figyelmes, és külön-külön vagy együtt sorozatosan készpénzt, ezüst evőeszközkészletet, órákat, porcelántárgyakat, egyéb értéktárgyakat loptak a férfitól.

Egyikük, aki a közel 300 ezer forint értékű ezüst evőeszközkészletet lopta el, a zálogházba vitte az értékes tárgyakat, majd később a sértettől kért pénzt annak visszaváltására. A nő ezt követően még háromszor lopta el és adta zálogházba ugyanezt a készletet, majd váltatta vissza a sértettel, ezzel további félmillió forintos kárt okozva. Az evőeszközöket végül a nyomozó hatóság a zálogházban foglalta le az eljárás során.

Egy másik nő a többiek által eltulajdonított tárgyak visszaszerzését ajánlotta fel a férfinak, akitől erre összesen 340 ezer forintot kért és kapott, a tárgyakat azonban nem szerezte vissza, és az nem is állt a szándékában.

A négy elkövető összességében 9 és fél millió forintot meghaladó kárt okozott a sértettnek, mely miatt az ügyészség kifosztás bűntettével vádolja őket, egyikük ellen pedig csalás bűntette miatt is vádat emelt.

Az ügyészség a vádiratában három vádlottal szemben végrehajtandó, míg egy elkövetővel szemben – aki összesen két pecsétgyűrűt lopott a sértettől – felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak. Ez utóbbi nő az általa eltulajdonított pecsétgyűrűket az akkori barátjának adta, aki tudva azok eredetéről, zálogházban értékesítette őket. Vele szemben orgazdaság vétsége miatt közérdekű munka kiszabását indítványozta az ügyészség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!