szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utasokat leszállították a Vác és Budapest között közlekedő szerelvényről.

A Facebookon terjedő beszámolók tanúsága szerint a szerda reggel Vác és Budapest között közlekedő S70-es vonat Rákospalota-Újpest állomáson megállt, és nem ment tovább,

mert a mozdonyvezetőnek útközben lejárt a munkaideje.

Az üggyel kapcsolatban levelet írtunk a MÁV sajtóosztályának, hogy pontosan mi történt. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A Vác és Budapest között közlekedő S71-es vonat vezetője tavaly decemberben Csomádon állította le a vonatot, szintén azért, mert lejárt a 12 órás műszakja – idézte fel az esetet cikkében az Index. A MÁV akkor azt közölte, hogy "a vonaton éjszakai műszakban szolgálatot teljesítő mozdonyvezető vezetési ideje lejárt. Az érvényben lévő hatósági előírások miatt 12 óra eltelte után nem vezethet tovább."

2018 júniusában a Dália IC mozdonyvezetője még azelőtt leállította a szerelvényt, hogy beért volna Füzesabonyba. A vonat a puszta közepén állt, a pórul járt utasoknak fél órát kellett várniuk, mire megjött a váltás, és a vonat folytatni tudta az útját.

Megkerestük a MÁV-ot, a vasúttársaság a következő választ küldte szerkesztősünk részére:

"A Vácról a Nyugati pályaudvarra közlekedő ma reggeli S70-es vonat mozdonyvezetőjének lejárt a szolgálati ideje, a biztonsági szabályok szerint a 12 órát meghaladó munkavégzés nem engedélyezhető. A forgalomirányításhoz érkezett az információ, hogy a mozdonyvezető ideje lejár és nem közlekedik tovább a vonat késése miatt, ezért kénytelen volt leváltót kérni.  Az irányítók egy másik mozdonyvezetőt küldtek.

A vonat ekkor érkezett Rákospalota-Újpest állomásra 19 perces késéssel. A forgalomirányító értesítette az állomási személyzetet, hogy a vonat nem közlekedik tovább és tájékoztassák az utasokat az átszállásról, ezt a jegyvizsgálók megtették. A vonaton 500 utas volt, ebből 300-an a következő, Rákospalota-Újpestről 8:35-kor induló vonattal utaztak tovább a Nyugati pályaudvarra, körülbelül 200 utas a BKK járatait vette igénybe.

A vasúttársaság az utasok elnézését kéri az átszállás és a késés okozta kényelmetlenség miatt."  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!