szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A három országos napilapban 440 millió forintért hirdettek adófizetői pénzből decemberben.

Óvatos becslések szerint is 440 millió forintot költött a kormány az adófizetők pénzéből decemberben a három országos napilap nyomtatott számaiban megjelent hirdetésekre – számolta ki a Magyar Hang. A legnagyobb hirdető a Magyar Villamos Művek (MVM) volt: decemberben 79 teljes újságoldalon és 11, majdnem egész oldalt lefedő, úgynevezett „junior page”-en népszerűsítette magát.

Az adatok szerint a kormány 68 oldalon keresztül kívánt boldog karácsonyt az olvasóknak. Az sem különösebben érdekelte, hogy ebből négyszer túl későn, az ünnepek lejárta után jelentették meg a jókívánságot: december 27-én két oldalon is a Népszavában, 27 és 28-án pedig a Magyar Nemzetben, összesen 9,4 millió forintért.

A lap a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban böngészte át az újságok decemberi számait, és ezeket vetette össze a honlapjukon megtalált tarifatáblázatokkal. (Az ott közölt listaárakból a lapok egyébként jellemzően kedvezményeket adnak a hirdetőknek, azt azonban nem tudni, hogy ebből a kormány is részesül-e – a szerk.) A módszerre azért volt szükség, mert a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem közölte a hivatalos adatokat.

A Magyar Nemzetbe eszerint decemberben legalább 61 oldalnyi hirdetés jutott az adófizetői pénzből, ez listaáron legalább 160 millió forintos bevételt jelentett. A Magyar Hírlapnak sem hozott rossz eredményt a december: 64 oldalnyi állami hirdetés, 115 millió forint bevétel.

A két kormánypárti napilap eladott példányszámait hivatalosan nem mérik. Piaci információk szerint egyébként a Nemzet 12 ezer körüli példányban, a Hírlap 3 ezer alatt fogy – emlékeztetett a Magyar Hang.

Az ellenzéki Népszavának sincs oka panaszra: december folyamán 59 és féloldalnyi állami hirdetés és öt úgynevezett junior page jutott, ami a hirdetési tarifatáblázatuk szerint 143 millió és 350 ezer forint bevételt jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

Minden állatnak jól állna, ha cicafeje lenne

Minden állatnak jól állna, ha cicafeje lenne

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan